Αρχική / Επικαιρότητα / Ταραντίλης: «Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη για εκ νέου επιβολή ενός σκληρού lockdown»

Ταραντίλης: «Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη για εκ νέου επιβολή ενός σκληρού lockdown»

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ξεκαθάρισε ότι, βάσει των δεδομένων μέχρι χτες το βράδυ, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για επιβολή εκ νέου ενός σκληρού lockdown.

«Ωστόσο, πρόκειται για ένα καθαρά δυναμικό φαινόμενο, που σημαίνει ότι καθημερινά μπορεί να έχουμε μεγάλη αλλαγή δεδομένων. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί… Τα δεδομένα σαφώς και εξετάζονται μέρα μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται βδομάδα-βδομάδα», διευκρίνισε ο κ. Ταραντίλης.

Αναφορικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι καταγράφηκε μία αλλαγή στα κρούσματα της τάξης του 40%, με αποτέλεσμα η Επιτροπή των Ειδικών να κάνει τη σχετική εισήγηση, η οποία οδήγησε και στις αποφάσεις της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει καμιά προτεραιότητα σε αυτό που θέλουμε να ανοίξουμε ή να κλείσουμε», επεσήμανε ο κ. Ταραντίλης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν εξετάζονται κάποιες αλλαγές σε σχέση με συγκεκριμένες περιοχές, με το λιανεμπόριο ή τα σχολεία. «Λειτουργούμε με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής», επανέλαβε.

«Προτεραιότητά μας είναι η δημόσια υγεία… Η δική μας επιθυμία είναι, αν έχουμε λιγότερα κρούσματα, να ανοίγουν όσο περισσότερες δραστηριότητες, είτε στην εκπαίδευση είτε στην οικονομία, κι αν έχουμε κάποια πιο δυσμενή αποτελέσματα, να εισηγείται η Επιτροπή κι εμείς να αποφασίζουμε ανάλογα».

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν γεννούν την ανάγκη να οδηγηθούμε σε ένα πιο σκληρό lockdown, σημείωσε ο κ. Ταραντίλης, διευκρινίζοντας ωστόσο: «Αυτό, όμως, ισχύει για τη στιγμή που μιλάμε. Το φαινόμενο είναι δυναμικό και αύριο τα δεδομένα μπορεί να έχουν αλλάξει… Το θέμα είναι να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις νέες συνθήκες».

Όσον αφορά την κατάσταση στο ΕΣΥ, επεσήμανε ότι, προς το παρόν, η επιβάρυνση δεν είναι ακόμη μεγάλη, ωστόσο παίζει ρόλο στη λήψη των όποιων αποφάσεων.

Σχετικά με ένα πιθανό δίλημμα για το κλείσιμο της αγοράς ή των σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι θα ήταν άστοχο να πούμε οτιδήποτε εκ των προτέρων.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Ταραντίλης σημείωσε ότι, βάσει των στοιχείων, έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί για τον Ιανουάριο, «αλλά είναι πολύ σημαντικό και θα παίξει ρόλο στο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο ρυθμός των εμβολιασμών το να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των παραδόσεων των εμβολίων». Εξήγησε, επίσης, ότι «λειτουργούμε τα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τις ροές. Αν δεν έχουμε ροές για να ανοίξουμε και τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα, γιατί να τ’ ανοίξουμε;».

Check Also

Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ανοίξει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις»

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κύριο αντικείμενο τη …