Αρχική / Επικαιρότητα / Ταραντίλης: «Η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική, γι’ αυτό και οι αποφάσεις θα προσαρμόζονται διαρκώς στα νέα δεδομένα»

Ταραντίλης: «Η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική, γι’ αυτό και οι αποφάσεις θα προσαρμόζονται διαρκώς στα νέα δεδομένα»

Κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, αναφέρθηκε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και στην αναβολή της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα – δύο κινήσεις που έκαναν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να δουν αύξηση στις απολαβές τους, σχολιάζοντας: «Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό και, ταυτόχρονα, συνεχίζει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την πραγματική οικονομία και την κοινωνία».

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση και τα νέα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – κάτι που πιστοποιούν, άλλωστε, όλοι οι τελευταίοι εβδομαδιαίοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Ενώ, όμως, βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση σε περιοχές που ήταν επιβαρυμένες, τις τελευταίες ημέρες έχουμε έξαρση κρουσμάτων κυρίως στην Αττική.

Είναι προφανές πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Γι’ αυτό και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί, παρά να προσαρμόζονται διαρκώς στα νέα δεδομένα που ανακύπτουν και τις τάσεις που διαμορφώνονται».

Λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τις εισηγήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση προχωρά κάθε εβδομάδα στην αξιολόγηση της κατάστασης και στην επικαιροποίηση των μέτρων, όταν αυτό είναι απαραίτητο. «Σε αυτό το πλαίσιο, εφαρμόζονται από το Σάββατο το πρωί, σε κάθε περιοχή της χώρας, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο τους, δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας: Το επίπεδο επιτήρησης, που απεικονίζεται με “κίτρινο” και το επίπεδο αυξημένου κινδύνου, που απεικονίζεται με “κόκκινο”», υπενθύμισε ο κ. Ταραντίλης.

Και στα δύο επίπεδα, σε όλη την επικράτεια, ισχύουν οριζόντια μέτρα, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις και η τηλεργασία, όπου είναι δυνατόν.

Στις “κίτρινες” περιοχές ισχύουν όλα όσα εφαρμόζονταν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, πλην των ΟΠΑΠ Play.

Στις “κόκκινες” περιοχές ισχύουν επιπλέον:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής, όπου συνεχίζεται το ίδιο ωράριο.
  • Λειτουργία δια ζώσης μόνο των Γυμνασίων.
  • Λειτουργία των θρησκευτικών χώρων, με παρουσία έως και 9 ατόμων.
  • Λειτουργία ύστερα από προκαθορισμένο ραντεβού: των καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης και των βιβλιοπωλείων με τη μέθοδο της παράδοσης εντός, των υπόλοιπων καταστημάτων με την μέθοδο της παράδοσης εκτός, καθώς και των κομμωτηρίων και των καταστημάτων προσωπικής περιποίησης.

Τέλος, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε:

«Μπροστά στον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας, εξαιτίας των μεταλλάξεων και του χειμωνιάτικου καιρού και, συνεπώς, των περισσότερων λοιμώξεων και ιώσεων που εμφανίζονται συνήθως αυτούς τους μήνες, εντείνουμε την άμυνά μας και ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση “Ελευθερία” για τους εμβολιασμούς.

Αυτή τη στιγμή, γίνονται περισσότεροι από 17.000 εμβολιασμοί ημερησίως, ενώ ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 270.000 συμπολίτες μας, ξεπερνώντας τον στόχο των 200.000 που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, ακολουθούμε με συνέπεια την ορθή στρατηγική διασφάλισης της δεύτερης δόσης, για όλους τους συμπολίτες μας που έχουν κάνει ήδη την πρώτη».

Check Also

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον …