Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Τίτλοι τέλους για το ΚΕΕΛΠΝΟ, έρχεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Τίτλοι τέλους για το ΚΕΕΛΠΝΟ, έρχεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή καταργεί το ΚΕΕΛΠΝΟ και προβλέπει σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ως διάδοχης κατάστασης. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ελλιπές και χωρίς συνοχή, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η αντικατάστασή του από τον ΕΟΔΥ, έναν σύγχρονο οργανισμό με διευρυμένες αρμοδιότητες για την προστασία της δημόσιας Υγείας (πρόληψη νόσων, αύξηση του προσδόκιμου ζωής και προαγωγή της Υγείας μέσω οργανωμένων προσπαθειών της Πολιτείας και της κοινωνίας).

Επιπλέον, επιτακτική κρίνεται η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο, στο πλαίσιο της οποίας θα συσταθεί το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, ενώ επιχειρείται και ρύθμιση στο κομμάτι της δημιουργίας Εθνικών Μητρώων Ασθενών, τα οποία θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της χάραξης πολιτικών Υγείας για ταχύτερη διάγνωση, βέλτιστη θεραπεία, αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των ασθενών, αλλά και πιο αποδοτική διαχείριση των πόρων για την Υγεία.

Ακόμα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία και διατήρηση Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ) ως απαραίτητης προϋπόθεσης για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, αλλά και η ρύθμιση θεμάτων συνταγογράφησης ιδιοσκευασμάτων ή σκευασμάτων που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες, και των οπιοειδών αναλγητικών. Τέλος, προβλέπεται και η ίδρυση Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) από τους εγκεκριμένους φορείς, μετά από χορήγηση άδειας με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Check Also

Συνάντηση Ιερώνυμου-Κικίλια για παράδοση της δωρεάς της Εκκλησίας στο ΕΣΥ

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε το Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου συναντήθηκε με τον …