Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Τέλος εισόδου 25%: «Ώρα για ανάκλησή του», λέει το PIF

Τέλος εισόδου 25%: «Ώρα για ανάκλησή του», λέει το PIF

Ένα χρόνο από τη νομοθέτηση του τέλους εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα (Μάιος 2017, Νόμος 4472), το PhRMA Innovation Forum επιχειρεί την αποτίμηση του μέτρου, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ, ώστε η Πολιτεία να το αναθεωρήσει και, εν τέλει, να το αποσύρει.

Έχοντας καταγράψει τις παρενέργειες της εισαγωγής του τέλους εισόδου 25% με ισχύ για 2 χρόνια, διαφαίνεται ότι η τάση εισαγωγής νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά βαίνει φθίνουσα, με απειλητικές επιπτώσεις για την υγεία των Ελλήνων ασθενών. «Αρκεί κανείς να παρακολουθήσει δημοσιευμένα στοιχεία, για να διαπιστώσει πως υπάρχουν προϊόντα για τα οποία, ενώ έχει ληφθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν έχει υποβληθεί αίτημα Τιμολόγησης στην Ελλάδα, ενώ αρκετά από αυτά τα οποία έχουν λάβει τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται στις εκδοθείσες Θετικές Λίστες», σημειώνουν από το PIF.

Οι λόγοι μπορούν να αναζητηθούν και να αναλυθούν ποικιλοτρόπως, ένα όμως είναι το συμπέρασμα: Το μέτρο του 25% είναι ξεκάθαρα αποτρεπτικό για μια νέα γενιά φαρμάκων, τα οποία, σε συνδυασμό με την επιβολή ολοένα και αυξανόμενων rebates και clawback, καθίστανται μη βιώσιμα για να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, ενώ οι Ευρωπαίοι ασθενείς σταθερά και σταδιακά αποκτούν πρόσβαση στα νέα φάρμακα, αρκετά από αυτά, έστω και σιωπηρά, δεν έρχονται πλέον στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χάνουν την πολυαναμενόμενη πρόσβασή τους σε νέες φαρμακευτικές τεχνολογίες.

«Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο εξ ορισμού δεν επιλύει τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος, αλλά επιβαρύνει επικίνδυνα όλα τα μέρη, με τους ασθενείς να είναι αυτή τη φορά στο επίκεντρο για τους λάθους λόγους.     

Κάνοντας λοιπόν τον πρώτο απολογισμό, ένα χρόνο μετά, μπορεί κάποιος να καταλήξει στο ότι το μέτρο της επιβολής του τέλους εισόδου 25% στα νέα φάρμακα:

  • Δεν ωφέλησε κανέναν (ασθενείς, πολιτεία, φαρμακευτικές επιχειρήσεις)
  • Δεν είχε το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα
  • Λειτουργεί αποτρεπτικά στο να έρθουν νέα φάρμακα στην Ελλάδα», διαπιστώνει το PIF.

Βάσει των παραπάνω, λοιπόν, το PhARMA Innovation Forum καλεί την Πολιτεία, ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση, να κάνει απολογισμό τού τι (δεν) απέδωσε το 25%, να αναθεωρήσει και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, σημειώνοντας ότι, εξάλλου, η επικείμενη έναρξη της λειτουργίας του οργανισμού ΗΤΑ ακυρώνει τους λόγους για τους οποίους αυτό το μέτρο νομοθετήθηκε εξαρχής.

Check Also

Προειδοποίηση ΕΟΦ για φάρμακο που διαφημίζεται διαδικτυακά

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοινώνει ότι το προϊόν «SENSI & SENCURE NATURAL CARE EAR OIL», φιαλίδιο …