Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για την Εποχική Γρίπη 2017-2018

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για την Εποχική Γρίπη 2017-2018

Σύσκεψη με αντικείμενο τον «Προγραμματισμό Δράσεων για την Εποχική Γρίπη στην Ελλάδα 2017-2018» πραγματοποιήθηκε, στις 18 Σεπτεμβρίου, στο Υπουργείο Υγείας υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Ι. Μπασκόζο, με ομάδες επιστημόνων από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Θ. Ρόζενμπεργκ, το Ινστιτούτο Παστέρ και στελέχη του Υπουργείου.

Κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της εποχικής γρίπης για την περίοδο 2016-2017, ενώ συζητήθηκε και η εργαστηριακή επιτήρηση της γρίπης, η έκδοση οδηγιών για την επιδημιολογική επιτήρησή της σε χώρους υγείας, η σπουδαιότητα της λειτουργίας του δικτύου παρατηρητών νοσηρότητας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (sentinel) και η ενεργητική επιτήρηση των σοβαρών περιστατικών της γρίπης, αλλά και των συνεπειών της. Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία της επιστημονικής και κοινωνικής ευθύνης των επαγγελματιών υγείας για την προστασία τόσο των ιδίων, όσο και των ασθενών τους, μέσω του εμβολιασμού κατά της γρίπης.

Έμφαση δόθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης των επαγγελματιών υγείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και Αιματολογικά-Ογκολογικά Τμήματα, με τον κ. Μπασκόζο να σημειώνει ότι το Υπουργείο θα προωθήσει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για τη στοχοθέτηση της συγκεκριμένης δράσης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στο θέμα της έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού για τον εμβολιασμό, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές θα καθορίζονται στην επικείμενη εγκύκλιο του Υπουργείου. Στο αντίστοιχο πλαίσιο θα κινηθεί και η ενημερωτική καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ που βρίσκεται προ των πυλών.

Check Also

Σε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Αλκοόλ προχωρά το Υπουργείο Υγείας

Στην εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών που επιφέρει η υπερβολική …