Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Σχέδιο τριών φάσεων για πιο αποτελεσματική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου προτείνει ο Δρ. Μπεχράκης

Σχέδιο τριών φάσεων για πιο αποτελεσματική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου προτείνει ο Δρ. Μπεχράκης

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και το Ερευνητικό Εργαστήριο «George D. Behrakis» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, είναι συνδιοργανωτές της ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την αιγίδα και την παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, και με κύριο ομιλητή τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Mr Vytenis Andriukaitis.

Η εκδήλωση αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, και στην ανάδειξη της ανάγκης για εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας της χώρας μας, που θα αποτελέσει κεντρικό σημείο συζητήσεων κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας, αν και έχει μειώσει σημαντικά το κάπνισμα και έχει αναλάβει τον πανευρωπαϊκό συντονισμό του Joint Action for Tobacco Control, εντούτοις δεν παύει να είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε, όπου η παραβίαση της σχετικής με το κάπνισμα νομοθεσίας αποτελεί μια θλιβερή καθημερινή πραγματικότητα.

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και το Ερευνητικό Εργαστήριο «George D. Behrakis» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας καλεί την Κυβέρνηση, κάθε υπεύθυνο φορέα και κάθε Έλληνα πολίτη σε άμεση εφαρμογή ενός νόμου, που η παραβίασή του αποτελεί μια πηγή καρκινογένεσης και μια εκτεταμένη μορφή βίας εναντίον μικρών παιδιών, εγκύων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολιτών με αναπνευστικά, καρδιαγγειακά προβλήματα ή καρκίνο, όπως και εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που απροστάτευτοι υποχρεώνονται σε συνθήκες εργασίας ανάλογες με εκείνες των ορυχείων του 15ου αιώνα. Κατάφωρη παραβίαση μεγάλης σειράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεξήγητη σιωπή!

«Γιατί, λοιπόν, σε ένα κλίμα συναίνεσης, δεν προχωρούμε με απλά βήματα στην εφαρμογή μιας υφιστάμενης νομοθεσίας, από την οποία όλοι θα αποκομίσουμε μόνο κέρδη;

Μήπως επειδή, όπως λέγεται, ο Έλληνας είναι ατίθασος και δεν έχουμε επαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς; Μα πού είναι ο ατίθασος Έλληνας στο μετρό, στο αεροδρόμιο, στα λεωφορεία, στα πολυκαταστήματα, στις τράπεζες, στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, στα διάφορα συνέδρια, στα πανάκριβα εστιατόρια και σε τόσα άλλα μέρη, όπου ο νόμος εφαρμόζεται με την απλούστατη συναινετική διαδικασία του “εδώ δεν καπνίζουμε;», σημειώνει Δρ. Παναγιώτης Μπεχράκης και τονίζει ότι κάτι τέτοιο είναι εξίσου απλό να γίνει άμεσα στα κυβερνητικά καταστήματα.

Δεν είναι οι ελεγκτές που θα εφαρμόσουν τον νόμο στη Βουλή, ούτε στα Υπουργεία, στα Δικαστήρια, στα Αστυνομικά Τμήματα, στο Πεντάγωνο, στους Στρατώνες, στα Πανεπιστήμια, στα γραφεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή στις αναρίθμητες εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κράτους. Ενός Κράτους, που πρώτο οφείλει να εκδηλώσει έμπρακτα το ουσιαστικό ενδιαφέρον του για την εφαρμογή της ίδιας του της νομοθεσίας, η οποία ισχύει σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Παράλληλα, προτείνεται και η συναίνεση πολιτείας και πολιτών στην αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Εδώ απαιτείται η συνεργασία των ΜΜΕ και, βέβαια, των ελεγκτικών μηχανισμών, που φυσικά υπάρχουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δρ. Μπεχράκης προτείνει ένα απλό σχέδιο τριών φάσεων, με αρχή πάντοτε το ότι «καπνιστές και μη καπνιστές έχουμε έναν κοινό εχθρό, το κάπνισμα»:

  • Φάση πρώτη, διάρκειας ενός μηνός: επίσημη εξαγγελία, από όσο το δυνατόν υψηλότερη βαθμίδα, της κυβερνητικής απόφασης για την εφαρμογή του νόμου, με ταυτόχρονο καθορισμό ημερομηνίας έναρξης και ενημέρωση του κοινού και των καταστηματαρχών για τις βασικές αρχές του νόμου.
  • Φάση δεύτερη, διάρκειας τριών μηνών: αποσύρονται τα σταχτοδοχεία από τους χώρους όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και αναρτώνται τα σχετικά απαγορευτικά σήματα, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενεργοποιούνται, επιθεωρούν και επιβάλλουν ό,τι προβλέπει η νομοθεσία σε κάθε κατάστημα που τυχόν διαθέτει σταχτοδοχεία ή αμελεί ως προς τη σήμανση.
  • Φάση τρίτη μόνιμης διάρκειας: ο κάθε καταστηματάρχης ή υπάλληλος καταστήματος, πολύ απλά και ευγενικά, παρατηρεί και ενημερώνει τον οποιονδήποτε τυχόν παραβάτη της νομοθεσίας και καλεί τις Αρχές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Φυσικά, η εφαρμογή των νόμων είναι καθήκον της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι, όμως, και καθήκον των πολιτών να απαιτούν την εφαρμογή αυτή, ιδίως όταν θίγονται τόσο άμεσα τα θέματα της υγείας τους.

«Ο καρκίνος δεν “ξορκίζεται”, αλλά νικάται κατά κράτος, όταν τα επιστημονικά επιτεύγματα για την πρόληψη και τη θεραπεία του βρίσκουν τον δρόμο της εφαρμογής τους σε κοινωνικό επίπεδο», καταλήγει ο Δρ. Μπεχράκης.

Check Also

ΙΣΑ: Οι οδηγίες για την πρόληψη και προστασία από τον SARS-CoV-2 στα σχολεία

Οδηγίες πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία …