Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΣΦΕΕ: «Ας θεσμοθετήσει η Πολιτεία και ένα μέτρο για τη βιωσιμότητα ενός κλάδου με ουσιαστική συνεισφορά στην υγεία των πολιτών!»

ΣΦΕΕ: «Ας θεσμοθετήσει η Πολιτεία και ένα μέτρο για τη βιωσιμότητα ενός κλάδου με ουσιαστική συνεισφορά στην υγεία των πολιτών!»

Με αφορμή τα όσα έγιναν γνωστά πρόσφατα σχετικά με τις παραβατικές συμπεριφορές στη συνταγογράφηση και σε άλλες παροχές Υγείας, ο ΣΦΕΕ έθιξε με επιστολή του τα περί clawback, κρούοντας για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία για τις καταστροφικές συνέπειες της συγκεκριμένης πρακτικής.

Συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ αναφέρει:

Με προβληματισμό που αγγίζει τα όρια της αγανάκτησης διαβάζουμε τα δημοσιεύματα για τις παραβατικές συμπεριφορές στη συνταγογράφηση και πώληση φαρμάκων, αλλά και άλλων ειδών και παροχών Yγείας, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα μετά από ελέγχους του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΣΦΕΕ προφανώς χαιρετίζει τις προσπάθειες αυτές του ΕΟΠΥΥ και εύχεται να εκλείψει κάθε εστία παραβατικότητας και κακοδιαχείρισης, αλλά ταυτόχρονα αγανακτεί με την επικράτηση της λογικής των clawback σε όλους τους τομείς της Yγείας και ιδιαίτερα στο φάρμακο, μια λογική η οποία έχει οδηγήσει την πολιτεία στο να αποτινάξει από πάνω της κάθε ευθύνη ορθολογικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων.

Έτσι, μια εσφαλμένα προσδιορισμένη ανεπαρκής δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, στην οποία προστίθενται και οι συνταγογραφικές ατασθαλίες διάφορων επιτήδειων, έχει οδηγήσει τη φαρμακευτική αγορά στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αφού διαθέτει πλέον 1 στα 3 φάρμακα δωρεάν (από 1 στα 4 το 2017), καλύπτοντας μεταξύ άλλων το 100% της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφαλίστων.

Η έννοια της προβλεψιμότητας που συνδέεται άρρηκτα με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του χώρου έχει εκλείψει πλήρως, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο σχεδιαζόμενες επενδύσεις, θέσεις εργασίας, αλλά πάνω από όλα την πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχοντα, αλλά και σε μελλοντικά φάρμακα.

Η ανάγκη να προσδιοριστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με βάση πραγματικές ανάγκες και να καταστεί η πολιτεία συνυπεύθυνη για τον έλεγχο αυτής είναι επιτακτική, η «συνευθύνη» στο clawback πρέπει να εφαρμοστεί αναδρομικά από την αρχή του 2018. Τόσα και τόσα μέτρα έχει επιβάλει η πολιτεία με αυτόν τον τρόπο όποτε την εξυπηρετεί, ας θεσμοθετήσει μια φορά και ένα μέτρο που θα συμβάλει στη βιωσιμότητα ενός κλάδου με ουσιαστική συνεισφορά στην υγεία των πολιτών.

Check Also

Το ΔΣ του ΠΙΣ δίπλα στους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς

Την πλήρη στήριξή του στους γιατρούς του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα που έχουν ξεκινήσει τριήμερη κινητοποίηση, …