Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / ΣΥΡΙΖΑ δώσ’ τα όλα…

ΣΥΡΙΖΑ δώσ’ τα όλα…

Στο Θριάσιο νοσοκομείο ο πλαστικός χειρουργός κάνει στις εφημερίες τον ουρολόγο και τον ορθοπεδικό. Ο ειδικευόμενος γυναικολόγος στο νοσοκομείο Σερρών, εφημερεύει για την Ουρολογική και ΩΡΛ κλινική. Ο ειδικευόμενος της Γενικής Χειρουργικής στον Άγιο Σάββα, κάνει εφημερίες για την Θωρακοχειρουργική, την Ουρολογική και την ΩΡΛ κλινική. Αυτά λένε, μεταξύ πολλών άλλων, οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν όλα αυτά που υπό κανονικές συνθήκες θεωρούνται δεδομένα. Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο πια στη χώρα μας, η οποία μετράει και θα μετράει για πολύ καιρό ακόμη απώλειες και θύματα του «μνημονιακού πολέμου».

Οποιαδήποτε αλλαγή «διανθίζει» την γκρίζα ατμόσφαιρα, έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα. Οι παροχές και οι υποσχέσεις άρχισαν να φουντώνουν επικίνδυνα, με κορύφωση – για την ώρα πάντα – την εξαγγελία για 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο, τώρα που απελευθερώθηκαν (;) θέσεις μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι προσλήψεις αυτές θα προσπαθήσουν να καλύψουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν τόσο στον χώρο της Υγείας, όσο και σε αυτόν της Παιδείας, τομείς οι οποίοι, με βάση τα στοιχεία, έχουν πληγεί πολύ από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου.

Οι 10.000 προσλήψεις είναι ένα μεγάλο προεκλογικό δώρο, μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακτήσει τις χαμένες συμπάθειες, τους «απολεσθέντες» φίλους και να χαμογελάσει, έστω αμυδρά, στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Μόνο που η ακατάσχετη παροχολογία δεν έχει πλέον τη δυναμική που είχε παλαιότερα. Πολύς κόσμος είναι πιο υποψιασμένος, πιο επιφυλακτικός και δεν παρασύρεται τόσο εύκολα, όπως τα χρόνια των παχιών αγελάδων. Γιατί τότε «λεφτά υπήρχαν» και υπήρχαν μεγαλύτερες πιθανότητες υλοποίησης των όποιων δεσμεύσεων. Τώρα, πώς να πιστέψει κάποιος ότι μπορούμε να «αντέξουμε» οικονομικά 10.000 προσλήψεις; Ναι μεν φεύγει ο κλήρος από το δημόσιο, ωστόσο η μισθοδοσία του θα καλύπτεται μέσω επιδότησης. Και το περί κάλυψής της μέσω των εσόδων του Ταμείου αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, θα πάρει αρκετό χρόνο για να γίνει, αν γίνει βέβαια ποτέ.

Παρ’ όλα αυτά, η προεκλογική περίοδος επιβάλλει να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας, μακριά από μνημόνια, κοντά σε ένα καλύτερο μέλλον και λίγο… παραδίπλα από την πραγματικότητα. Και είμαστε ακόμη στην αρχή…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 11 Νοεμβρίου

Check Also

Η μάχη της Υγείας

Παρακολουθώντας την επικαιρότητα (και) στο κομμάτι της Υγείας, πολλές φορές αναρωτιέσαι τι να περιμένεις και …