Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Συνάντηση του ΙΣΑ με ΠΕΙΒ και ΕΕΙΒ/ΕΙ περί Ιατρικής Βιοπαθολογίας

Συνάντηση του ΙΣΑ με ΠΕΙΒ και ΕΕΙΒ/ΕΙ περί Ιατρικής Βιοπαθολογίας

Πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου συνάντηση στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τα θέματα της ειδικότητας της Ιατρικής Βιοπαθολογίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΙΣΑ, κ. Γ. Πατούλη, του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας, κ. Ν. Μαλισιόβα, της Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής και Αντιπροέδρου του ΚΕΣΥ, κας Χ. Νικολάου, του Αντιπροέδρου της ΕΕΙΒ/ΕΙ, κ. Σ. Χατζηπαναγιώτου, και της Γενικής Γραμματέως της ΠΕΙΒ και ΕΕΙΒ/ΕΙ, κας Π. Παρασκευοπούλου.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα σοβαρότατα θέματα της ειδικότητας της Ιατρικής Βιοπαθολογίας:

  1. Μετά από σειρά παρεμβάσεων της ΠΕΙΒ και της ΕΕΙΒ/ΕΙ, αλλά και του ΙΣΑ προς το ΚΕΣΥ για την απαλοιφή της παρένθεσης (Μικροβιολογία) από το ΠΔ 415/1994, ώστε να υπάρξει εναρμονισμός με την κοινοτική οδηγία (2005/36/ΕΚ), καθότι η παρένθεση αυτή δημιουργούσε τεράστια σύγχυση και αποστερούσε τους νέους ιατρούς από το δικαίωμα να βρουν εργασία στο εξωτερικό, δημοσιεύτηκε ο Ν. 4461/2017.
  2. Αποφασίστηκε δυναμική παρέμβαση σε όλα τα Νοσοκομεία της Αττικής, στα οποία μη ιατροί, και συγκεκριμένα επιστήμονες συναφών ειδικοτήτων, όπως ο κλινικοί χημικοί, μοριακοί βιολόγοι και βιοεπιστήμονες, αυθαίρετα έχουν λάβει θέση διευθυντή βιοχημικού εργαστηρίου και εκπαιδεύουν ιατρούς βιοπαθολόγους για να λάβουν την ιατρική ειδικότητα, διενεργώντας εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες ανήκουν αμιγώς στο γνωστικό αντικείμενο της Ιατρικής Βιοπαθολογίας.
  3. Αποφασίστηκε η σφράγιση, η επιβολή προστίμου και η προσφυγή ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών για τις περιπτώσεις μη ιατρικών εταιρειών που διενεργούν αυθαίρετα και παράνομα εξετάσεις που ανήκουν στο γνωστικό αντικείμενο της Ιατρικής Βιοπαθολογίας και χορηγούν γνωματεύσεις, χωρίς να διαθέτουν επιστημονικά υπεύθυνο ιατρό βιοπαθολόγο και δίχως σχετική άδεια, σύμφωνα με το ΠΔ 84/2001.

Check Also

ΙΣΑ: Οι οδηγίες για την πρόληψη και προστασία από τον SARS-CoV-2 στα σχολεία

Οδηγίες πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία …