Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνάντηση συνεργασίας φορέων στον ΕΟΔΥ: Η διάσωση των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας!

Συνάντηση συνεργασίας φορέων στον ΕΟΔΥ: Η διάσωση των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας!

Τη βούληση για κοινή δράση και τη δέσμευση να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης των αντιβιοτικών, εξέφρασαν οι θεσμικοί φορείς της χώρας, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18η Νοεμβρίου), στην έδρα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε ο Οργανισμός. Η υπερκατανάλωση αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης της Μικροβιακής Αντοχής, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, υπό την προεδρία του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και με τη συμμετοχή της εκπροσώπου του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, του προέδρου του ΕΟΦ, καθώς και εκπροσώπων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Επιστημονικών Εταιρειών Λοιμώξεων, Χημειοθεραπείας, Μικροβιολογίας, Ιατρικών Σχολών της χώρας, ΕΚΠΟΙΖΩ, επισημάνθηκε ότι η χώρα μας συνεχίζει να είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση των αντιβιοτικών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή επιτήρηση, με την κατανάλωση των αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη να παραμένει μεν σταθερή, αλλά και εδώ υψηλότερη στην ΕΕ.

Αντίθετα, η νοσοκομειακή κατανάλωση των αντιβιοτικών εμφανίζει πτωτική τάση κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα (η Ελλάδα κατέχει τη 13η θέση ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες), αντικατοπτρίζοντας έτσι τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από τα ελληνικά νοσοκομεία για την εφαρμογή προγραμμάτων ορθολογικής διαχείρισης των αντιβιοτικών.

Ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια αλυσίδα παρακολούθησης της διαδρομής του φαρμάκου, με αυστηρή διαδικασία στη διακίνηση του, ενώ τονίστηκε ότι, για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος των δράσεων απέναντι στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, ο συντονισμός θα πρέπει να γίνεται από το Υπουργείο Υγείας.

Συμφωνήθηκε από τους εκπροσώπους η διαρκής και επικαιροποιημένη συνεννόηση, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι δράσεις που θα προκύψουν προσεχώς.

Επειδή η διάσωση των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας και η εφαρμογή οποιασδήποτε εθνικής στρατηγικής προϋποθέτει την αλλαγή συμπεριφοράς τόσο των επαγγελματιών Υγείας (ιατρών και φαρμακοποιών), όσο και των πολιτών (ως καταναλωτών των αντιβιοτικών), ο ΕΟΔΥ απευθύνει πρόσκληση για δήλωση συνεργασίας και δέσμευσης σε όλους τους θεσμικούς φορείς της χώρας για τη διάσωση των αντιβιοτικών, σε ένα πλαίσιο τριών βασικών στόχων:

  1. Διαμόρφωση υποστηρικτικών εργαλείων και διαδικασιών (όπως θεραπευτικά πρωτόκολλα, χρήση άμεσων διαγνωστικών δοκιμασιών κ.λπ.) για τη βελτίωση της συνταγογράφησης των αντιβιοτικών και τον περιορισμό της χορήγησης των αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή.
  2. Υποχρεωτική, συνεχής και πιστοποιημένη εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με τη συμβολή των Πανεπιστημίων, των Επιστημονικών Εταιρειών, του Πανελλήνιου και των τοπικών ιατρικών συλλόγων.
  3. Συνεργασία όλων των φορέων για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, από τα πρώτα στάδια εκπαίδευσης με αγωγή Υγείας, καθώς και χρήση όλων των μαζικών τρόπων ενημέρωσης για την προώθηση κοινών και κατανοητών μηνυμάτων σχετικά με την προμήθεια και χρήση των αντιβιοτικών.

Αποτελεί δέσμευση της ελληνικής πολιτείας η έναρξη μιας διαχρονικής και αξιόπιστης συνεργασίας που θα ενισχύσει το έργο των επαγγελματιών Υγείας, αλλά και θα προωθήσει την κατανοητή και τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών.

Check Also

ΕΟΔΥ: Παρουσίαση καινοτόμου εφαρμογής για τη διαχείριση συμβάντων του Δικτύου των ΚΟΜΥ

Στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΟΔΥ «Κινητές Ομάδες Υγείας ΚΟΜΥ» που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από …