Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνάντηση Προέδρου ΕΟΔΥ με τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου για την HIV λοίμωξη

Συνάντηση Προέδρου ΕΟΔΥ με τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου για την HIV λοίμωξη

Συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου για την HIV λοίμωξη είχε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, στα γραφεία του Οργανισμού, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, προκειμένου να ενημερωθεί για μια σειρά θεμάτων  καθημερινότητας και θεσμικά, που εκκρεμούν τα τελευταία χρόνια.

Τα μέλη της επιτροπής ανέπτυξαν τα αιτήματα, κάνοντας λόγο για κρίσιμα προβλήματα που είναι συνδεδεμένα με το αντικείμενο του Οργανισμού και για τα οποία, όπως διατύπωσαν, τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρξε μόνο παρελκυστική πρακτική, χωρίς να δοθούν λύσεις.

Στη λίστα των ζητημάτων περιλαμβάνονταν το πρόβλημα της ομαλοποίησης της ροής των εξετάσεων του ιικού φορτίου της HIV λοίμωξης, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και οι κωδικοί, αναγκαία μέτρα για την τήρηση της ανωνυμίας, η επικαιροποίηση των μέτρων ασφαλείας του αίματος από τις Υπηρεσίας Εθνικής Αιμοδοσίας κ.λπ.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σημείωσε προς την επιτροπή το ενδιαφέρον της  νέας διοίκησης του Οργανισμού να προκύψουν σύντομα λύσεις με προτεραιότητα σε σειρά ζητημάτων, τονίζοντας ότι το νέο ΔΣ έχει ήδη λάβει απόφαση επίλυσης στο θέμα της ομαλοποίησης της ροής των εξετάσεων του ιικού φορτίου της HIV λοίμωξης και του γονοτυπικού ελέγχου, και πως σύντομα θα λυθεί και το ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των κωδικών που εξασφαλίζουν ανωνυμία των ωφελουμένων. Πρόσθεσε, δε, πως έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για την προσέγγιση των θεμάτων με ευαισθησία και με σκοπό την άμεση επίλυσή τους.

Ο κ. Αρκουμανέας γνωστοποίησε, επίσης, ότι στο πλαίσιο προαγωγής υγείας και ενημέρωσης του πληθυσμού ξεκίνησε καινούργιο πρόγραμμα δράσεων στα σχολεία από ειδικές ομάδες του Οργανισμού, με στόχο να παύσει σταδιακά να συντηρείται το Στίγμα για τον οροθετικό πληθυσμό.

Check Also

Οδηγίες ΙΣΘ για τη λειτουργία ιατρείων και εργαστηρίων προς αποφυγή επανάκαμψης του COVID-19

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, σε σχετική ανακοίνωση προς τα μέλη του …