Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με Βασίλη Κοντοζαμάνη: «Τίποτα για εμάς… χωρίς εμάς!»

Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με Βασίλη Κοντοζαμάνη: «Τίποτα για εμάς… χωρίς εμάς!»

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, η συνάντηση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κ. Χρήστου Δαραμήλα, και της Αντιπροέδρου, κ. Γκόλφως Γεμιστού, με τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Στη συνάντηση τέθηκαν μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τέθηκε υπ’ όψιν του Υφυπουργού το θέμα της απρόσκοπτης πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στο απαραίτητο αναλώσιμο ιατροτεχνολογικό υλικό, το οποίο θα πρέπει να πληροί προδιαγραφές ποιότητας και αξιοπιστίας, ενώ παράλληλα τέθηκε και το ζήτημα της μη πλήρους εφαρμογής του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, αλλά και της καθυστέρησης της θεσμοθέτησης των διεθνών προδιαγραφών για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημέρωσαν διεξοδικά τον κ. Κοντοζαμάνη για το θέμα της υποστελέχωσης των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων, αλλά και της σχεδόν παντελούς απουσίας των Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμελή φροντίδα των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, με συνέπεια να αυξηθούν κατακόρυφα οι δαπάνες για την Υγεία.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός ενημερώθηκε και για το κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής με ποσοστό 10% στην προμήθεια ινσουλίνης για τους ινσουλινοθεραπευόμενους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επιπλέον θέματα, όπως η συμπλήρωση των διατάξεων νόμου για τις προσωποπαγείς θέσεις με τις ειδικότητες των μαιών και των διαιτολόγων – διατροφολόγων, η ειδικότητα της Ιατρικής, η αναδιαμόρφωση των εγκυκλίων της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων από τους φορείς χρονίως πασχόντων, αλλά και οι γνωμοδοτήσεις του ΚΕΣΥ σχετικά με την πιστοποίηση της πάθησης, αλλά και η ένταξη εξετάσεων στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ.

Ακόμα, αναπτύχθηκε πλήρως η κατάσταση που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και η ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού που αφορά στα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά Διαβήτη.

Κλείνοντας, οι της Ομοσπονδίας αιτήθηκαν τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε κάθε επιτροπή που υπάρχει ή/και που πρόκειται να δημιουργηθεί και αφορά τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Διότι, όπως τόνισαν, «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς»!

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υγείας δήλωσε υπεύθυνα ότι η επίλυση όλων των θεμάτων βρίσκεται στις προτεραιότητές τους και πως σταδιακά θα φροντίσει για την επίλυσή τους, ξεκινώντας την άμεση επικοινωνία με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ πριν από την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Check Also

Κλιμάκιο ψυχολόγων μεταβαίνει στην Εύβοια

Το Υπουργείο Υγείας αποστέλλει σήμερα στην Εύβοια, κλιμάκιο ψυχολόγων από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, για …