Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / Συνάντηση ΠΟΑμΣΚΠ με την Υπουργό Εργασίας

Συνάντηση ΠΟΑμΣΚΠ με την Υπουργό Εργασίας

Στα πλαίσια των συναντήσεων με Υπουργούς της Κυβέρνησης για επίλυση των παγίων αιτημάτων των Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ με επικεφαλής την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κα Βάσω Μαράκα, επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες την Υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου.

Αφού έγινε ενημέρωση της Υπουργού για το έργο και τη δράση της ΠΟΑμΣΚΠ, κατατέθηκε υπόμνημα με τα πάγια αιτήματα της Ομοσπονδίας προς το Υπ. Εργασίας. Συγκεκριμένα: α) Αναφέρθηκε η ανάγκη συμπερίληψης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης στον Πίνακα των Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων του Υπ. Εργασίας εξαιτίας της πολυπαραγοντικής, εκφυλιστικής και συνεχώς επιδεινούμενης φύσης της νόσου. Η ΠΟΑμΣΚΠ έχει ήδη καταθέσει έγγραφα στο ΕΦΚΑ για να ενταχθούν στον εισηγητικό φάκελο για τα νευρολογικά νοσήματα που θα εξετάσει η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του αρ.7 ν3863/2010 στην αναθεώρηση του Πίνακα.

β) Ζητήθηκε η αναθεώρηση του ελάχιστου ποσοστού αναπηρίας της ΠΣ στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ), από 35% σε 50% με την διάγνωση , καθώς η νόσος έχει πολλά αφανή συμπτώματα τα οποία θα έπρεπε να συνυπολογίζονται στην εκτίμηση της αναπηρίας.

γ) Προτάθηκε βελτίωση του τρόπου αξιολόγησης των ΑμΣΚΠ από τα ΚΕ.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας). Ελλιπείς ή μη εξαντλητικοί ως προς τα συμπτώματα εισηγητικοί φάκελοι, μη αναλυτικές γνωματεύσεις, στρεβλωμένη κλινική εικόνα του πάσχοντα κατά την ημέρα αξιολόγησης εξ’ αιτίας των εξάρσεων-υφέσεων της νόσου κλπ είναι μερικά από τα προβλήματα που εντοπίζονται και οδηγούν σε λανθασμένες αξιολογήσεις.

δ) Ζητήθηκε να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας των ΑμΣΚΠ. Η ΠΣ εμφανίζεται συνήθως σε νεαρούς ενήλικες στην παραγωγική ηλικία. Η ΠΟΑμΣΚΠ προτρέπει τα ΑμΣΚΠ να παραμένουν επαγγελματικά ενεργά εφόσον η κατάστασή τους το επιτρέπει.

Η υπουργός, άκουσε με προσοχή τις προτάσεις και τόνισε από τη μεριά της πως κάθε απόφαση θα πρέπει να κινείται στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, αλλά με κύριο μέλημα να εξαλειφθούν οι αδικίες του ασφαλιστικού συστήματος.

Check Also

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Αναγκαία η αναθεώρηση της λίστας των ευπαθών ομάδων

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας παραμένει αποδέκτης της έντονης ανησυχίας των πολιτών, σχετικά με τα κριτήρια …