Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Συνάντηση ΠΙΣ με Κυριάκο Μητσοτάκη: Μεγάλη η ανάγκη μεταρρύθμισης του σημερινού Συστήματος Υγείας

Συνάντηση ΠΙΣ με Κυριάκο Μητσοτάκη: Μεγάλη η ανάγκη μεταρρύθμισης του σημερινού Συστήματος Υγείας

Τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, σε συνάντησή τους, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Παρόντες ήταν, επίσης, ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Οικονόμου, ο αναπληρωτής τομεάρχης, κ. Ιάσων Φωτήλας, ο Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου, κ. Στέλιος Πέτσας, καθώς και οι υπεύθυνοι του Προγράμματος Υγείας.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να ακούσει τις θέσεις του ΠΙΣ, εν όψει και της ανακοίνωσης του Προγράμματος Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού καλωσόρισε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι η καταγραφή των απόψεων όλων των αρμόδιων φορέων είναι σημαντική προκειμένου να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Υγείας, το οποίο θα είναι βιώσιμο, αποτελεσματικό και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Συστήματος Υγείας προς όφελος των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, αλλά και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία παρευρέθησαν, τόνισαν το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται το Σύστημα Υγείας, με τις δημόσιες δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ – πολύ κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (7% του ΑΕΠ).

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, εκφράζοντας τις πάγιες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των δημόσιων δαπανών Υγείας και εξαίρεσής τους από τις περικοπές, εάν θέλουμε ένα Σύστημα Υγείας βιώσιμο, ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ο ΠΙΣ επιθυμεί και στοχεύει σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ, με αστικά Κέντρα Υγείας, τα οποία θα εφημερεύουν επί 24ωρου βάσεως, και με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο δε οικογενειακός ιατρός πρέπει να αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση κάθε πολίτη. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ανέφεραν ότι είναι κατά του gatekeeping από οικογενειακούς ιατρούς, σημειώνοντας ότι κάθε ασθενής που πηγαίνει σε ένα Νοσοκομείο θα πρέπει πρώτα να έχει παραπεμπτικό από ιδιώτη ιατρό ή δημόσια δομή, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία, τα οποία επιβαρύνονται πάρα πολύ από επισκέψεις για υπηρεσίες ΠΦΥ.

Παράλληλα, τόνισαν ότι για την αποφυγή της πολυφαρμακίας, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών, κανένα φάρμακο δεν πρέπει να δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή (πλην των ΜΗΣΥΦΑ).

Μεταξύ των σημείων που τονίστηκαν από τους εκπροσώπους του ΠΙΣ ήταν και τα ακόλουθα:

  • Τα νοσοκομεία της χώρας έχουν μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό και πρέπει τάχιστα να καλυφθούν.
  • Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες σήμερα είναι κλειστές περί τις 150 περίπου, πρέπει να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν, προκειμένου να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα.
  • Πρέπει να τεθούν σε λειτουργία σε όλα τα νοσοκομεία ανεξάρτητα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) που θα αποτελέσουν φραγμό στην αλόγιστη εισαγωγή ασθενών.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, τα μέλη του ΔΣ τόνισαν την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης, προκειμένου οι ιατροί να εκτελούν την αποστολή τους με ποιοτικά χαρακτηριστικά και ασφάλεια για κάθε πολίτη.

Η δε ανακοπή του ρεύματος της μετανάστευσης των νέων ιατρών πρέπει να στηριχτεί σε κίνητρα επιστημονικά, ηθικά και οικονομικά, ώστε να μην αποδυναμωθεί στο μέλλον η ενίσχυση των νοσοκομείων και των άλλων δημόσιων και ιδιωτικών δομών με νέο αίμα, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία τους.

Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ τόνισαν την ανάγκη μεταρρύθμισης του σημερινού Συστήματος Υγείας, με γνώμονα πάντα την αναβάθμισή του και την προσφορά ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Check Also

ΙΣΝ: Δεύτερος κύκλος δωρεών της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης – 20,4 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε τον δεύτερο κύκλο δωρεών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας …