Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνάντηση Ξανθού με μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Φιλανδικού Κοινοβουλίου

Συνάντηση Ξανθού με μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Φιλανδικού Κοινοβουλίου

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, συναντήθηκε σήμερα με μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Φιλανδικού Κοινοβουλίου και παρουσία εκπροσώπων από την Πρεσβεία της Φιλανδίας στην Ελλάδα. Δεδομένης της πρόκλησης στην οποία καλείται να ανταποκριθεί το ελληνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, λειτουργώντας στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και των δημοσιονομικών περιορισμών, η Ελλάδα επιλέχθηκε ως προορισμός της ετήσιας επίσκεψης της επιτροπής σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών, προβληματισμών και καλών πρακτικών. Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε την επιτροπή για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, παραθέτοντας τη στρατηγική και τους βασικούς τους άξονες. Ο διάλογος επικεντρώθηκε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την ανταπόκριση του ΕΣΥ στο προσφυγικό, τις προκλήσεις σε συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών, την καθολική κάλυψη, την επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, την ενίσχυση του τελευταίου και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης των επαγγελματιών υγείας στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, τονίστηκε ο ρόλος της χώρας στις προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία που δημιουργεί το προσφυγικό ζήτημα, ώστε μεταξύ άλλων να μην γίνει το τελευταίο πεδίο ανάπτυξης ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντανακλαστικών. Στη συνέχεια περιγράφηκε ο ρόλος και η στρατηγική του σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο πλαίσιο μιας ανθρωποκεντρικής, μη νοσοκομειοκεντρικής προσέγγισης, η οποία προϋποθέτει την έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και την κοινοτική φροντίδα, καθώς και τη συνέργεια όλων των επαγγελματιών υγείας. Τέλος, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε την επιτροπή για τις δυσμενείς οικονομικά συνθήκες εντός των οποίων καλείται να ανταποκριθεί το Σύστημα Υγείας και τόνισε τη σημασία της στήριξης και της συνεργασίας με την Ευρώπη. Στόχοι, σημείωσε, είναι η λιγότερη λιτότητα στην υγεία, η προτεραιότητα στο ΕΣΥ, περισσότερος “δημοσιονομικός χώρος” για δημόσια περίθαλψη και κοινωνικό κράτος.

Check Also

Έρχονται ανακοινώσεις για τις υποδομές υγείας στα νησιά, για τις ΜΕΘ και τους πρώτους ταξιδιώτες που θα μπορούν να επισκεφτούν την Ελλάδα

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τα υπουργεία Υγείας …