Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνάντηση Ξανθού με Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας

Συνάντηση Ξανθού με Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας

Ο Yπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, συναντήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ αναφέρθηκε στη σημασία της διακοπής του καπνίσματος και τα μέτρα που δρομολογούνται από την πλευρά της Πολιτείας αναφορικά με την πιστή τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και την κύρωση του πρωτοκόλλου του ΠΟΥ για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού.

Ο κ. Andriukaitis επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια με επιτυχία μεγάλες προκλήσεις που συνδέονται με τη Δημόσια Υγεία και το προσφυγικό, μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που επέβαλε το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, οδηγώντας σε μεγάλες περικοπές των δημόσιων δαπανών για την Υγεία.

Έκανε επίσης λόγο για σημαντική εμβάθυνση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, σε θέματα παροχής τεχνικής βοήθειας, στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και επιδημιολογικών δεδομένων και περιέγραψε τους άξονες συνεργασίας των δύο πλευρών σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της επιτροπής ΗΤΑ, τους εμβολιασμούς, την αντιμικροβιακή αντοχή, την πρόληψη του καρκίνου, τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας κ.λπ.

Ο κ. Ξανθός, αναφερόμενος με τη σειρά του στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, έκανε λόγο για ένα πρόβλημα με πολυπαραγοντική αιτιολογία που χρειάζεται διατομεακή προσέγγιση και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ισχυρή εθνική στρατηγική για τον καρκίνο, που υλοποιείται σταδιακά και ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου απέναντι στην «κουλτούρα ανοχής» της μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

Εστιάζοντας στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα της παιδικής, μίλησε για τη σημασία της σωματικής άσκησης και χαρακτήρισε εθνικής σημασίας ζήτημα την αξιοποίηση της Μεσογειακής Διατροφής, αλλά και τον θεσμό των υγιεινών σχολικών γευμάτων.

Μιλώντας για την πολιτική στην Υγεία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι το διάστημα αυτό δημιουργήθηκε μια ασυμμετρία στη χρηματοδότηση του συστήματος και στις ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Σημείωσε, ωστόσο, ότι έγιναν σημαντικές τομές, όπως η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, η ενδυνάμωση του ΕΣΥ, η εξυγίανση στον τομέα του φαρμάκου και η αναδιοργάνωση της ΠΦΥ. Τόνισε, δε, ότι μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα προσαρμογής θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και αύξηση του ποσοστού των δημοσίων δαπανών Υγείας από το 5,2% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, έτσι ώστε να προσεγγίσει τα ποσοστά των υπολοίπων μελών της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ο Υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στην κάλυψη των προσφύγων και των Ρομά από την ιλαρά, ενώ όσον αφορά στη γρίπη είπε ότι η Ελλάδα σημείωσε φέτος ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη, τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και στους επαγγελματίες Υγείας.

Για τη συνολική προσπάθεια που έγινε στον τομέα της Δημόσιας Περίθαλψης, ο Υπουργός εξήρε τη συνεισφορά του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, ενώ μίλησε και για το brain drain που αποδυναμώνει και απειλεί τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. Αναφέρθηκε τέλος, σε ζητήματα άμεσης προτεραιότητας του Υπουργείου Υγείας, όπως η ανάπτυξη μέσα στο 2019 του Οργανισμού HTA για την αξιολόγηση της φαρμακευτικής και ιατροτεχνολογικής καινοτομίας, καθώς και η υλοποίηση των πρώτων βημάτων του Εθνικού Σχεδίου για την επιτήρηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και τον έλεγχο της μικροβιακής αντοχής.

Check Also

Συνάντηση Ιερώνυμου-Κικίλια για παράδοση της δωρεάς της Εκκλησίας στο ΕΣΥ

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε το Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου συναντήθηκε με τον …