Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνάντηση Ξανθού και Βαρδαρού με τους υπεύθυνους των ΤΟΜΥ και ΚΥ του Λεκανοπεδίου

Συνάντηση Ξανθού και Βαρδαρού με τους υπεύθυνους των ΤΟΜΥ και ΚΥ του Λεκανοπεδίου

Συνάντηση εργασίας με τους επιστημονικούς υπεύθυνους των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) και τους συντονιστές των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) του Λεκανοπεδίου της Αττικής, είχαν στις 28 Ιανουαρίου ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, αρμόδιος για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν μια πρώτη αποτίμηση της λειτουργίας του νέου μοντέλου, η άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει και ο σχεδιασμός για τη συνέχεια.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στόχος του νέου μοντέλου της ΠΦΥ είναι να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας, εδραιώνοντας σιγά-σιγά μια νέα κουλτούρα στη φροντίδα που δεν εστιάζει μόνο στο άτομο, αλλά ταυτόχρονα στην οικογένεια και στην κοινότητα, τροποποιώντας «ανθυγιεινές» ατομικές συμπεριφορές και υπερβαίνοντας το νοσοκομειο-κεντρικό μοντέλο που κυριαρχούσε μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ.

Τόνισε ότι το νέο μοντέλο της ΠΦΥ βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και σταδιακής επίλυσης των προβλημάτων που εμφανίζει κάθε αλλαγή στην αρχική της φάση, αφού σε ενάμιση χρόνο λειτούργησαν 110 ΤΟΜΥ, εκ των οποίων οι 26 στην Αττική, ενώ καθημερινά προστίθενται και νέες δομές. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η ΠΦΥ είναι το «κλειδί»  για μια υγειονομική φροντίδα ανοικτή σε όλους τους πολίτες που έρχεται να πλαισιώσει την τεράστια τομή που έγινε με την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

«Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, η ενίσχυση των ΤΕΠ των νοσοκομείων που επιχειρούμε με την πρόσληψη 520 μονίμων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και η υλοποίηση  του εθνικού σχεδίου για την μετανοσοκομειακή φροντίδα-αποκατάσταση, που παρουσιάσαμε πρόσφατα  με την ενίσχυση των ΚΕΦΙΑΠ, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας», τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός και κατέληξε:  «Το νέο μοντέλο στην ΠΦΥ είναι ένα “στοίχημα” εθνικής σημασίας που υπηρετεί το στόχο της καθολικής κάλυψης και της ισότητας στην Υγεία. Γι΄ αυτό είναι μια δομική αλλαγή στο ΕΣΥ που ήρθε για να μείνει».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός Γραμματέας, Σταμάτης Βαρδαρός, τόνισε ότι από την προκήρυξη των 455 γιατρών για τα ΚΥ, οι 120 θέσεις αφορούν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και σημείωσε ότι θα αναπληρωθούν και θα προκηρυχθούν άμεσα και όλες οι κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν από τις παραιτήσεις των γιατρών του πρώην ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ από 1ης/1ου/2019. Τόνισε, ακόμα, ότι τα στοιχεία από την μέχρι σήμερα λειτουργία των ΤΟΜΥ είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς από τις 500.000 και πλέον δωρεάν επισκέψεις πολιτών σε αυτές, υπολογίζεται ότι εξοικονομήθηκαν περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για τους πολίτες.

Πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία όλων των πλευρών για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα της καθημερινότητας στην ΠΦΥ, προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να εμπιστευτούν το νέο σύστημα και ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της επαφής του προσωπικού της ΠΦΥ με τον πολίτη και την σωστή  ενημέρωσή του, τόσο στο θέμα του οικογενειακού γιατρού, όσο και στο θέμα του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ), κατέληξε ο κ. Βαρδαρός.

Στη συνέχεια, ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση και γόνιμος διάλογος, στη διάρκεια του οποίου οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των ΚΥ και οι συντονιστές των ΤΟΜΥ παρουσίασαν τα συμπεράσματα, τα προβλήματα και τις προτάσεις τους για την καλύτερη λειτουργία των μονάδων της ΠΦΥ.

Check Also

ΕΟΔΥ: Παρουσίαση καινοτόμου εφαρμογής για τη διαχείριση συμβάντων του Δικτύου των ΚΟΜΥ

Στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΟΔΥ «Κινητές Ομάδες Υγείας ΚΟΜΥ» που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από …