Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Συνάντηση ΙΣΘ με Οικονόμου – Φωτήλα

Συνάντηση ΙΣΘ με Οικονόμου – Φωτήλα

Σε συνάντηση μεταξύ του Τομεάρχη Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου και του Αν. Τομεάρχη, βουλευτή Αχαΐας, κ. Ιάσονα Φωτήλα, με τον πρόεδρο Νίκο Νίτσα και μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), τέθηκαν εκ μέρους των εκπροσώπων του ΙΣΘ τα βασικότερα θέματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο όπως:

  1. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα πρέπει να πορευτεί στη βάση της ελεύθερης επιλογής γιατρού από τον ασθενή. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αξιοποιηθεί η πληθώρα των ειδικών γιατρών που διαθέτει η χώρα (εν αντιθέσει με άλλες χώρες του εξωτερικού και κυρίως της ΕΕ) με αμοιβές αξιοπρεπείς και δίκαιες, ώστε να μην υποβαθμίζεται η παρεχόμενη ιατρική υπηρεσία προς τους πολίτες.
  2. Η αναχρονιστική και ιδεοληπτική παρέμβαση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) θα πρέπει να σταματήσει. Η παρέμβαση αυτή έχει καταστροφικά αποτελέσματα όπως αποδεικνύεται από το φιάσκο της μη εφαρμογής του λεγόμενου “Οικογενειακού Γιατρού”. Όχι άλλες ιδεοληψίες και ξεπερασμένες εμμονές, εν έτει 2019.
  3. Η διάλυση των δημοσίων δομών υγείας σε βάρος των ασθενών και των γιατρών που μεταναστεύουν στο εξωτερικό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τη διάλυση αυτή θα την πληρώσουμε και στο μέλλον με ακόμη μεγαλύτερο κόστος τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε εθνικούς προϋπολογισμούς.
  4. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σε «μηχανική υποστήριξη». Δεν “αναπνέει” από μόνο του και, κυρίως, δεν επιτρέπει σε ασθενείς και λειτουργούς της υγείας να πάρουν ούτε μία “ανάσα”. Οφείλουμε να αρχίσουμε ένα μεγάλο δημόσιο διάλογο για ριζικό εκσυγχρονισμό του. Τονίστηκε, δε, για μία ακόμη φορά, η ανάγκη για άμεσες προσλήψεις και αναπροσαρμογή των χαμηλών αμοιβών που οδηγούν κυρίως τους νέους γιατρούς εκτός χώρας.
  5. Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να προβεί άμεσα σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού του, ανάλογη με τις εξετάσεις που κατά καιρούς προστίθενται, ώστε να μην επιβαρύνονται οι εργαστηριακοί γιατροί.
  6. Ο ιατρικός κόσμος της Θεσσαλονίκης είναι εντελώς αντίθετος σε κάθε εκχώρηση ιατρικών πράξεων σε… μη γιατρούς, καθώς κάτι τέτοιο είναι εύλογα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ως προς την εκχώρηση ιατρικών πράξεων σε μη γιατρούς, ο Σύλλογος προτίθεται να προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωσή της, όπως τονίστηκε για μία ακόμη φορά από τον πρόεδρο του ΙΣΘ Νίκο Νίτσα.
  7. Η Ελλάδα κατέχει στην πολυφαρμακία ευρωπαϊκό ρεκόρ, κι αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένες συνέργειες και δράσεις. Δεν μπορεί να γίνεται χρήση ή κατάχρηση αντιβιοτικών ή άλλων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή!
  8. Τέλος, ο ΙΣΘ ζήτησε την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που απαξιώθηκε τα τελευταία χρόνια, κυρίως από την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου.

Check Also

Νίκος Νίτσας: Εξήρε τη συνεργασία ΙΣΘ και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Για την αγαστή συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) …