Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Συνάντηση εργοθεραπευτών με Γιώργο Γιαννόπουλο

Συνάντηση εργοθεραπευτών με Γιώργο Γιαννόπουλο

Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (ΠΔΕ) του Πανελληνίου Συλλόγου Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ-ΝΠΔΔ) με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κύριο Γιώργο Γιαννόπουλο.

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τους ακόλουθους άξονες:

Αρχικά συζητήθηκε το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τον νέο ΕΚΠΥ, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στα Κέντρα Αποκατάστασης Αναπήρων, που είναι δευτεροβάθμιες δομές περίθαλψης, να διενεργούν μεμονωμένες συνεδρίες Εργοθεραπείας, οι οποίες αποτελούν πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο κ. Γιαννόπουλος ενημερώθηκε για τα τεράστια θέματα που προκύπτουν από αυτήν την απόφαση, καθώς και για τη σχετική προσφυγή του ΠΣΕ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της αυτοτέλειας της συνεδρίας Εργοθεραπείας έναντι των φυσικοθεραπευτικών πράξεων, η οποία θα πρέπει να κοστολογείται έναντι 15 ευρώ, εν όψει των διατάξεων του Νόμου 4461/2017.

Γενικότερα, για τη σωστή αντιμετώπιση των θεμάτων της Εργοθεραπείας και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό τους, ζητήθηκε από τον Γ.Γ. η εκ των ων ουκ άνευ συμμετοχή εκπροσώπου του ΠΣΕ στη διυπουργική Επιτροπή Υγείας και Παιδείας, κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι σήμερα. Με αφορμή την πρόσφατη εισήγηση του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΔΠΘ για την ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας που θα εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ο ΠΣΕ επανέλαβε στον κ. Γιαννόπουλο ότι θεωρεί αυτονόητη την ένταξη κάθε νέου Τμήματος Εργοθεραπείας στην οικεία Σχολή Επιστημών Υγείας, και όχι στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής.

Για τα επαγγελματικά-κλαδικά θέματα των εργοθεραπευτών προτάθηκε η τροποποίηση των ρυθμίσεων του άρθρου 74 παρ. 2 του Νόμου 4461/2017, προκειμένου να αναφέρεται ρητώς ότι στα μητρώα του ΠΣΕ εγγράφονται και οι απόφοιτοι πανεπιστημιακών Τμημάτων Εργοθεραπείας, εν όψει ιδίως της ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιπλέον τονίστηκε ότι σε όλες τις διαδικασίες πρόσληψης εργοθεραπευτών, υφ’ οιανδήποτε σχέση εργασίας και σε οποιονδήποτε φορέα του δημοσίου, θα πρέπει να αναζητείται ως απαραίτητο δικαιολογητικό η βεβαίωση εγγραφής στον ΠΣΕ-ΝΠΔΔ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην άμεση έκδοση υπουργικής απόφασης περί του καθορισμού της οργάνωσης και της λειτουργίας του ΠΣΕ, ιδίως δε της οικείας εκλογικής διαδικασίας, ώστε να καταστεί εφικτή η διενέργεια αρχαιρεσιών, προκειμένου να αναδειχθεί αιρετή διοίκηση του ΠΣΕ και να λήξει η παρατεινόμενη θητεία της ΠΔΕ.

Επί των θεμάτων άσκησης του εργοθεραπευτικού επαγγέλματος, ζητήθηκε ο προσδιορισμός του πλαισίου αδειοδότησης των χώρων όπου παρέχονται υπηρεσίες Εργοθεραπείας, καθώς και η ένταξη των εργοθεραπευτών – δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ενημερώθηκε ο κ. Γενικός ότι έχουν υπάρξει θετικές αποφάσεις των δικαστηρίων για το θέμα της ανθυγιεινής εργασίας και, μάλιστα, ότι υπάρχει για συγκεκριμένο Νοσοκομείο απόφαση Εφετείου υπέρ των εργαζόμενων Εργοθεραπευτών που είναι άμεσα εκτελεστέα. Ειδικώς για το ζήτημα αυτό, ο κ. Γενικός δήλωσε αναρμόδιος.

Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης των αιτημάτων του ΠΣΕ, με την πρώτη ενημέρωση για τα ανωτέρω θέματα να γίνεται μετά από μία εβδομάδα.

Check Also

Συνάντηση Ιερώνυμου-Κικίλια για παράδοση της δωρεάς της Εκκλησίας στο ΕΣΥ

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε το Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου συναντήθηκε με τον …