Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Συμπεράσματα του 2ου Φαρμακευτικού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Συμπεράσματα του 2ου Φαρμακευτικού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Περισσότεροι από 400 σύνεδροι από όλη την περιφέρεια, αλλά και από μακρινά σημεία της χώρας, έδωσαν το «παρών» στο 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο έκλεισε τις πύλες του την Κυριακή 20 Μαΐου. Το Συνέδριο διοργάνωσαν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι και οι ΣΥ.ΦΑ. της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, στην Ξάνθη.

Στην επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, η πρόεδρος του Φ.Σ. Ξάνθης, κα Δέσποινα Κάλφα, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ο δήμαρχος Ξάνθης, κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, κ. Αχιλλέας Γερόπουλος, και ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Ο εργασίες του συνεδρίου περιλάμβαναν:

  • Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το φαρμακείο του σήμερα: προκλήσεις και ευκαιρίες», στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Απόστολος Βαλτάς, αντιπρόεδρος Α’ ΠΦΣ και πρόεδρος Φ.Σ. Λέσβου, Σεραφείμ Ζήκας, γενικός γραμματέας ΠΦΣ, πρόεδρος ΙΔΕΕΑΦ και πρόεδρος Φ.Σ. Θήβας, Αναστάσιος Τερζής, πρόεδρος Φ.Σ. Έβρου, Σίσσυ Ρακιτζή, πρόεδρος Φ.Σ. Καβάλας, Αλέξανδρος Τσαπέκος, πρόεδρος Φ.Σ Ροδόπης και Αναστάσιος Ρόντσης, πρόεδρος Φ.Σ. Σερρών. Τη συζήτηση συντόνισε η πρόεδρος του Φ.Σ. Ξάνθης, κα Δέσποινα Κάλφα.
  • 9 ομιλίες επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος
  • Σεμινάριο Ομοιοπαθητικής, με θέμα «Βασικές αρχές της Ομοιοπαθητικής – ο ρόλος του φαρμακοποιού»

Τις ομιλίες πραγματοποίησαν πανεπιστημιακοί, όπως ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΔΠΘ, κ. Αθανάσιος Χατζημιχαήλ, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, κ. Δημήτριος Ρέκκας, και ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής στο Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, κ. Ιωάννης Βιζιριανάκης, καθώς και άλλοι επιστήμονες υγείας.

«Τα μηνύματα που έδωσε το Συνέδριο και οι προβληματισμοί που προέκυψαν, ελπίζουμε ότι θα αποτελέσουν αφορμή για να γίνουμε καλύτεροι. Μόνο τότε θα μπορούμε να λέμε ότι θα αντιμετωπίσουμε το αύριο επιτυχώς και θα σταθούμε όρθιοι και ως επιστήμονες και ως επαγγελματίες», ανέφερε η πρόεδρος του Φ.Σ. Ξάνθης, κα Δέσποινα Κάλφα.

Οι φαρμακοποιοί, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου:

1) Ανέδειξαν τον ρόλο του φαρμακοποιού και του φαρμακείου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην αυτοθεραπεία.

2) Ανέλυσαν τη φαρμακευτική περίθαλψη και κλινική πρακτική στον ελληνικό χώρο και αναπτύξαμε τις προκλήσεις που παρουσιάζονται σήμερα και τις προοπτικές που ανοίγονται.

3) Αναγνώρισαν την αναγκαιότητα της διά βίου εκπαίδευσης, με πιστοποίηση των φαρμακοποιών και της αναβάθμισης την παρεχόμενων υπηρεσιών εντός του φαρμακείου.

4) Επεσήμαναν τη σημασία τού να επιχορηγούνται τα περιφερειακά συνέδρια από τον ΠΦΣ, ώστε να έχουν και οι φαρμακοποιοί της Περιφέρειας τις ίδιες ευκαιρίες επιμόρφωσης με τους συναδέλφους τους στα μεγάλα αστικά κέντρα.

5) Τέλος, διατράνωσαν την ανάγκη ενότητας του κλάδου και της συσπείρωσής του γύρω από τους Φ.Σ. και τους ΣΥ.ΦΑ.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ.

Μεγάλος Χορηγός: ΒΙΑΝΕΞ – ΒΙΑΝ

Check Also

Η «αυτοφροντίδα» στο επίκεντρο της συζήτησης Ευρωπαίων και Ελλήνων φαρμακοποιών

O Σύνδεσμος ΕΦΕΧ, έχοντας ως στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη διαρκή βελτίωση …