Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Συμβουλές για το γυναικείο δέρμα από την ΕΔΑΕ

Συμβουλές για το γυναικείο δέρμα από την ΕΔΑΕ

Με αφορμή την Ημέρα Αφιερωμένη στη Γυναίκα, αλλά και με τον ερχομό της Άνοιξης, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Δέρμα-Λόγος: Ο Δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο Δέρμα!», η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) απευθύνεται στις πρωταγωνίστριες της ημέρας, με χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την προστασία του Δέρματος, καθώς το γυναικείο Δέρμα είναι πιο ευάλωτο στις εναλλαγές των εποχών και του κλίματος.

Οι απότομες αλλαγές του καιρού, κύριο χαρακτηριστικό της Άνοιξης, δεν είναι καθόλου φιλικές για το Δέρμα, το οποίο χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις διαφορετικές θερμοκρασίες και στην καθημερινή έκθεση στον ήλιο της Άνοιξης. Η εναλλαγή των θερμοκρασιών και της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσουν ταχεία συστολή και διαστολή των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων (τριχοειδή) της επιδερμίδας, προκαλώντας τους μικρορρήξεις, ευρυαγγείες και κοκκίνισμα του προσώπου. Για την αντιμετώπισή τους, θα πρέπει να προετοιμάζουμε το Δέρμα μας.

Από το τέλος Μαρτίου, θα πρέπει να αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε πιο «ελαφρά» προϊόντα περιποίησης (όπως λοσιόν, ορούς), αντί τα πιο «πλούσια» και «θρεπτικά» προϊόντα (όπως οι κρέμες που συνιστώνται κυρίως τους χειμερινούς μήνες). Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η κινητοποίηση του Δέρματος για ανανέωση, με τη χρήση εξειδικευμένων peelings τακτικά (δύο φορές την εβδομάδα) για την απομάκρυνση των νεκρών δερματικών κυττάρων που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και τα επίπεδα της υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι πολύ χαμηλά, ο Δέρμα κινδυνεύει να αφυδατωθεί και να δημιουργηθούν ρυτίδες. Το φαινόμενο αυτό το επιτείνει επιπλέον η ξηρασία από τη χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων, τα οποία απομακρύνουν την υγρασία από την ατμόσφαιρα.

Γενικά, τις πρωινές ώρες προτείνεται η εξειδικευμένη ενυδάτωση και ηλιοπροστασία του Δέρματος με το κατάλληλο αντηλιακό. Τα σύγχρονα αντηλιακά περιέχουν αντι-οξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο, τη ρύπανση και τις ελεύθερες ρίζες.

«Το γυναικείο δέρμα επιβαρύνεται περισσότερο – είτε από τον χρόνο, είτε από τις ορμόνες, είτε από άλλους ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες. Η σύγχρονη Δερματολογία και ειδικότερα η Αισθητική Δερματολογία αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και τεχνικές, και σήμερα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει εξαιρετικά αποτελεσματικά τα παθολογικά και τα αισθητικά προβλήματα του Δέρματος. Γι’ αυτό και για οποιοδήποτε πρόβλημα του Δέρματος μας ανησυχεί, συνιστάται η επίσκεψη στον Δερματολόγο, ο οποίος μπορεί έγκαιρα να το διαγνώσει και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, ώστε να το θεραπεύσει πλέον αποτελεσματικά και με ασφάλεια», επισημαίνει ο καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, πρόεδρος ΕΔΑΕ.

Check Also

«Αγαπημένες συνήθειες…» αποκαλύφθηκαν σε τοιχογραφία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης

Με τα αποκαλυπτήρια τοιχογραφίας στο σχολικό συγκρότημα των 16ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών, ολοκληρώθηκε η …