Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Στόχοι και δεσμεύσεις σε αναμονή

Στόχοι και δεσμεύσεις σε αναμονή

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένα κλασικό σημείο δεσμεύσεων για το μέλλον και χώρος σύγκρουσης προγραμμάτων διακυβέρνησης για τα δύο μεγάλα κόμματα. Χρόνο με τον χρόνο η δυναμική των εξαγγελιών μειώνεται, καθώς όλοι γνωρίζουν πως υπάρχει μεγάλη απόσταση από τα «θέλω» και τα «δεσμεύομαι» των πολιτικών μέχρι την υλοποίηση μέτρων και την επίτευξη κάποιων στόχων.

Με αφορμή τις απανωτές κόντρες και προεκλογικές υποσχέσεις των ημερών, αλλά και την γενικότερη αναστάτωση που επικρατεί στον χώρο της υγείας, έπεσε το μάτι μου στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στην 83η ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο των εγκαινίων του περιπτέρου του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι από το 2019 οι πολίτες θα έχουν οδοντιατρική φροντίδα και από ιδιώτες γιατρούς μέσω voucher ή συμβάσεων που θα συνάψουν με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα ενισχυθούν και τα οδοντιατρεία στις δημόσιες δομές ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες. Είπε, επίσης, πως επιπλέον στόχοι είναι η βελτίωση των υπηρεσιών φυσικοθεραπείας, η μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ, αλλά και η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Λιγότερο από έναν χρόνο μετά, οι φυσικοθεραπευτές είναι στα όριά τους και προχώρησαν σε αναστολή των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ίδιος, και ακόμη πιο έντονος, αναβρασμός επικρατεί και στα διαγνωστικά κέντρα. Οι αναμονές στα νοσοκομεία καλά κρατούν και οι εργαζόμενοι σε αυτά περιγράφουν εικόνες που δεν ταιριάζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Σε πρόσφατη κινητοποίησή τους έξω από το υπουργείο Υγείας, οι τραυματιοφορείς έκαναν λόγο για «πολύωρες αναμονές των ασθενών στα ΤΕΠ, τριτοκοσμικές εικόνες στα έκτακτα περιστατικά, ασθενείς να διακομίζονται υποβασταζόμενοι ή να σέρνουν φορεία και καρότσια οι συνοδοί», εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Όσον αφορά το θέμα της οδοντιατρικής κάλυψης, αυτό προχώρησε μερικώς και με μεγάλα προβλήματα, κλασικά στο κομμάτι του προϋπολογισμού.

Τα προβλήματα στον χώρο της υγείας όχι μόνο δεν επιλύονται, αλλά αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Ανδρέας Ξανθός, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γενικότερα θέλει να παράξει έργο και να λύσει κάποια από αυτά. Το θέμα είναι οι δεσμεύσεις να γίνονται όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, τα χρήματα και το σχέδιο ώστε να προχωρήσει ουσιαστικά, και όχι όπως-όπως, η υλοποίησή τους.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 16 Ιουνίου

Check Also

Μεγάλη προσέλευση πολιτών στους προληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

Εντυπωσιακή είναι η προσέλευση των πολιτών στη διαδικασία διενέργειας προληπτικών δειγματοληψιών, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, …