Αρχική / Επικαιρότητα / Σταθερά πρώτη η Ελλάδα στη χρήση των αντιβιοτικών

Σταθερά πρώτη η Ελλάδα στη χρήση των αντιβιοτικών

Η φετινή παγκόσμια εβδομάδα και ευρωπαϊκή ημέρα ευαισθητοποίησης για τη χρήση των αντιβιοτικών αναδεικνύει όσο ποτέ άλλοτε τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της μικροβιακής αντοχής και την ανάγκη ορθής και υπεύθυνης χρήσης των αντιβιοτικών από τους ιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους πολίτες.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, πρόσφατες δημοσιεύσεις σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος σε όλους τους τομείς (ανθρώπινη υγεία, υγεία των ζώων, περιβάλλον και κόστος που επιβαρύνει τα υγειονομικά συστήματα) με δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον και με επίκεντρο την υψηλή θνητότητα των ασθενών από λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στον εξωνοσοκομειακό χώρο. Σύμφωνα με οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πρόσφατα δεδομένα του ΟΑΣΑ (https://bit.ly/2F9ZhKC) η εφαρμογή βασικών μέτρων ελέγχου και πρόληψης, η βελτίωση της συνταγογράφησης των αντιβιοτικών, η εφαρμογή στην κλινική πράξη άμεσων διαγνωστικών τεστ για τη διάγνωση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος καθώς και η συνεχής ευαισθητοποίηση των πολιτών, αποτελούν στρατηγικές που μπορούν με χαμηλό κόστος να αποδώσουν σημαντικά αποτελέσματα στον αγώνα ενάντια στην μικροβιακή αντοχή. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, στη χώρα μας, τα μέτρα θα πρέπει να επικεντρωθούν και στον περιορισμό της προμήθειας αντιβιοτικών από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών (15%-20%) που συμμετείχαν σε δημοσκοπήσεις του Ευροβαρόμετρου και του ΚΕΕΛΠΝΟ (https://bit.ly/2KdsfI7) προμηθεύεται αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή, συμβάλλοντας στην αλόγιστη χρήση τους αλλά και στην εμφάνιση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια στα ελληνικά νοσοκομεία για τον έλεγχο και την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων καθώς και της μικροβιακής αντοχής. Στο πλαίσιο αυτής της εθνικής προσπάθειας, το ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής (EU-JAMRAI) (https://eu-jamrai.eu/), έχοντας αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Check Also

Ρουσφετολογικές προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Για χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στο ΚΕΕΛΠΝΟ καταγγέλλουν το υπουργείο οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. …