Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / «Η σταγόνα έπεσε…το ποτήρι ξεχείλισε» λένε οι γιατροί

«Η σταγόνα έπεσε…το ποτήρι ξεχείλισε» λένε οι γιατροί

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις 86 νέες εξετάσεις που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και οι οποίες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (Π.Ε.Ε.Β.Ι.) απέστειλε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως «αριστοτεχνικά στοχευμένη κατά των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων». Όπως εξηγεί η Π.Ε.Ε.Β.Ι.:

1) Λόγω του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κάθε υπέρβαση αυτού, συνεπάγεται και επιστροφή χρημάτων από τα Εργαστήρια (clawback).

2) Ήδη αυτή την στιγμή, παρ’ όλα τα μέτρα και τις μειώσεις των τιμών, ο ΕΟΠΥΥ είναι εκτός προϋπολογισμού.

3) Η τιμολόγηση κάθε νέας εξέτασης, χωρίς την αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού, συνεπάγεται περαιτέρω επιβάρυνση, αποκλειστικά του εργαστηριακού γιατρού, του μικρού και μεσαίου εργαστηρίου.

4) Όλες αυτές οι νέες εξετάσεις, τουλάχιστον, όσον αφορά τα Βιολογικά Υλικά, είναι ως επί το πλείστον σπανιότατες και ελάχιστα ζητούνται από ένα μικρό ή μεσαίο εργαστήριο.

«Τέλος να επισημάνουμε ότι οι τιμές που δόθηκαν στα επίπεδα κόστους, συμβαδίζουν μεν την πολιτική των ασφαλιστικών τιμών του ΕΟΠΥΥ, δεν συνάδουν όμως με την πολιτική της ιατρικής αξιοπρέπειας», τονίζει η σχετική ανακοίνωση.

Την απόλυτη συμφωνία του με τον Π.Ε.Ε.Β.Ι. εξέφρασε και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με επιστολή που, επίσης, απεστάλη στον κ. Πολάκη.

Check Also

ΠΕΦ για clawback 2019: «Είναι ώρα η Ελλάδα να πάψει να τιμωρεί την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία»

Την έντονη ανησυχία και απογοήτευση των εταιρειών-μελών εξέφρασε με επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας …