Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Σκάνδαλο με χημειοθεραπευτικά φάρμακα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Σκάνδαλο με χημειοθεραπευτικά φάρμακα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Με επιστολή της, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει σκάνδαλο που διενεργείται με την αλλαγή, μέσω ΦΕΚ, του τρόπου χορήγησης και την υπερ-κοστολόγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων από την αρχή του περασμένου Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η καταγγελτική επιστολή της Ομοσπονδίας αναφέρει:

«Η ελαστομερής αντλία έγχυσης χημειοθεραπείας χορηγούνταν έως τις 31 Οκτωβρίου 2018 στους ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Το εν λόγω PORT εμφυτεύεται σε κεντρική φλέβα του οργανισμού, προκειμένου να λαμβάνει ο ασθενής τα χημικοθεραπευτικά του φάρμακα, τα οποία τοποθετούνται στην αντλία, συσκευή που συνδέεται με το PORT. Σε κάθε θεραπεία που περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη μέθοδο έγχυσης των χημικοθεραπευτικών φαρμάκων που φθάνουν έως τις 15 τον αριθμό, το PORT τοποθετείται την πρώτη φορά. Έτσι, τα νοσοκομεία για να αποφύγουν το κόστος του σετ, προμηθεύονται ξεχωριστά το PORT από τις αντλίες.

Η κάθε μία συσκευή αντλία κοστίζει περίπου 25 ευρώ και είναι μίας χρήσεως. Το PORT εμφυτεύεται μία φορά και χρησιμοποιείται για όλο τον κύκλο των θεραπειών. Κοστίζει 100-150 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα το προμηθεύονται τα νοσοκομεία.

Από 1η Νοεμβρίου, με ΦΕΚ αρ. φύλλου 4898/1-11-2018, άλλαξε ο τρόπος χορήγησης. Στο εν λόγω ΦΕΚ τροποποιήθηκε ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, βάσει του οποίου και η αντλία με το PORT χορηγούνται πλέον με ιατρική συνταγή παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ ως σετ από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ (φαρμακεία, εταιρείες ιατρικών ειδών).

Το σκάνδαλο είναι ότι, με βάση το ΦΕΚ 532/16-2-2018, στο οποίο καθορίζονται οι τιμές αποζημίωσης στα εγκεκριμένα σκευάσματα και αναλώσιμου υλικού από τον ΕΟΠΥΥ, το συγκεκριμένο σετ κοστολογήθηκε και αποζημιώνεται στις φαρμακευτικές εταιρείες από τον ΕΟΠΥΥ στα 600 ευρώ! Δηλαδή 400-450 ευρώ περισσότερο από τα χρήματα, με τα οποία το προμηθεύονται τα νοσοκομεία!

Ωστόσο, σκάνδαλο υπάρχει και στο εξής: Το PORT συνταγογραφείται ως σετ μαζί με την αντλία, τη στιγμή που αυτό εμφυτεύεται μόνο την πρώτη φορά. Σε αντίθεση με την αντλία, η οποία αχρηστεύεται κάθε φορά μετά τη χρήση της. Βάσει των νέων δεδομένων, οι ασθενείς αν και αγοράζουν ολόκληρο το σετ, το οποίο χρεώνεται 600 ευρώ, στα χέρια τους παίρνουν μόνο τη συσκευή που κοστίζει 25 ευρώ.»

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η υπερ-κοστολόγηση της αντλίας κατά τουλάχιστον 300%. Είναι και το ότι χρεώνεται το PORT χωρίς να χρειάζεται και χωρίς να το παραλαμβάνουν οι ασθενείς, σημειώνεται στην καταγγελία. Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι γιατροί ογκολόγοι και φαρμακοποιοί νοσοκομείων δέχονται ήδη ντίλερ των εταιρειών, για να εξηγούν ότι η συγκεκριμένη αντλία έγχυσης του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου συνταγογραφείται και θα πρέπει ο ασθενής να την προμηθεύεται από παρόχους και όχι από το νοσοκομείο.

Καθότι, λοιπόν, χιλιάδες καρκινοπαθείς (10.000 κατ’ έτος) υποβάλλονται στην εν λόγω θεραπεία, η παραπάνω εξέλιξη συνεπάγεται τεράστια κέρδη για τις εταιρείες.

«Πού είναι το συμμάζεμα της φαρμακευτικής δαπάνης, την ώρα που οι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να βρουν τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα στα νοσοκομεία;», διερωτώνται οι της ΠΟΕΔΗΝ.

Check Also

Nέες μελέτες: Χημειοθεραπεία και αντι-νεοπλασματικές θεραπείες δεν καθιστούν απαραίτητα τους καρκινοπαθείς «ευπαθή ομάδα» για COVID-19

Οι ασθενείς με καρκίνο θεωρούνται μία από τις πιθανώς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όσον αφορά τη …