Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / «Σημαντικός ο ρόλος της καινοτομίας στην Ιατρική Τεχνολογία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ στο Health World 2017

«Σημαντικός ο ρόλος της καινοτομίας στην Ιατρική Τεχνολογία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ στο Health World 2017

Ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων), κ. Παύλος Αρναούτης, υπήρξε ομιλητής στο Health World 2017, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, στη Συνεδρία «Καινοτομία και Τεχνολογία: Δύο κύριοι και αλληλένδετοι άξονες για την αύξηση της αξίας στην Υγειονομική Περίθαλψη».

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών, η Βιομηχανία Ιατρικής Τεχνολογίας βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ 10 τομέων στην κατάθεση ευρεσιτεχνιών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, με περισσότερες από 12.000 το 2015. Χαρακτηριστικά, τη δεκαετία 2005-2015 παρατηρήθηκε μεγάλη ανάπτυξη στη Βιομηχανία Ιατρικής Τεχνολογίας, σε αντίθεση με τη Φαρμακοβιομηχανία και τη Βιοτεχνολογία, που παρουσίασαν συγκράτηση σε υποβληθείσες ευρεσιτεχνίες.

Ο κ. Αρναούτης, απαντώντας στο ερώτημα εάν όντως η καινοτόμος τεχνολογία προσφέρει Αξία στα συστήματα περίθαλψης και αν το κόστος της είναι δυσανάλογα μεγάλο γι’ αυτά, ανέφερε ότι «πολλές μελέτες, όπως αυτή του Ινστιτούτου Milken, αποδεικνύουν ότι η μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους είναι πολύ μεγαλύτερη από την άμεσα καταβαλλόμενη δαπάνη».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΜedTech Europe, σε συνεργασία με την Boston Consulting Group, δημοσίευσαν μελέτη όπου διαπιστώνουν ότι η βιομηχανία ιατροτεχνολογικών προϊόντων κατευθύνεται στην παροχή καινοτομιών που προσφέρουν Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Τεχνικές που είτε προσφέρουν βελτιωμένα αποτελέσματα με παρόμοιο κόστος, είτε παρόμοια αποτελέσματα με χαμηλότερο συγκριτικά κόστος.

Αναφορικά με τη μελέτη, η Βιομηχανία δείχνει να κινείται στην κατεύθυνση που συνάδει με τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο υγιής πληθυσμός είναι προϋπόθεση οικονομικής ευμάρειας και η ανάπτυξη καινοτομιών βασισμένων στην αξία είναι προς όφελος των ασθενών, της κοινωνίας και των Οικονομιών των ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε ο ο CEO της MedTech Europe, Serge Bernasconi.

Ως προς τον τρόπο προώθησης της παγκόσμιας καινοτομίας της Ιατρικής Τεχνολογίας, διαπιστώθηκε ότι η επένδυση στην Έρευνα και Τεχνολογία και η εξασφάλιση καλής Υγείας οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητη η αύξηση των κονδυλίων από Δημόσιες και Ιδιωτικές πηγές, για την ασφάλεια στην παρεχόμενη Υγειονομική Περίθαλψη. Επιπλέον, είναι σημαντικός ο ρόλος που πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση των παραμελημένων και των συνδεδεμένων με τη φτώχεια παθήσεων, καθώς δεν υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον από τον Ιδιωτικό τομέα, σημείωσε ο κ. Αρναούτης, βασισμένος σε στοιχεία από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στο Βερολίνο, με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, ιδιώτες επιχειρηματίες και στελέχη της παγκόσμιας υγειονομικής κοινότητας.

Τέλος, διατυπώθηκε ότι είναι απαραίτητη η σύνδεση της Έρευνας και Ανάπτυξης με το συνολικό Σύστημα Περίθαλψης. Μια νέα ιατρική τεχνολογία έχει θετική επίπτωση μόνο αν είναι σχεδιασμένη για την κοινότητα και το περιβάλλον για το οποίο προορίζεται και πρέπει να προσαρμόζεται ώστε να καλύπτει τους ιδιαίτερους περιορισμούς των Συστημάτων Περίθαλψης.

Γι’ αυτό, «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και ειδικότερα αυτές με περιορισμένους προϋπολογισμούς, πρέπει να αποφεύγουν τη νομοθέτηση διατάξεων που εμποδίζουν την ανάπτυξη καινοτόμων Τεχνολογιών. Αντιλαμβανόμαστε την αδυναμία επαρκούς χρηματοδότησης, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε την ποδηγέτηση της αγοράς που παρατηρείται και στην Ελλάδα, που βλάπτει την Εθνική Οικονομία κυρίως όμως την Υγεία των πολιτών», τόνισε ο κ. Αρναούτης.

Αναφερόμενος, δε, στην παγκόσμια πρωτοτυπία του ελληνικού Παρατηρητηρίου Τιμών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, με τον νέο νόμο 4472/17 για την κεντρικοποίηση των προμηθειών Υγείας, που μεταξύ άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών, προβλέπει και τη δημιουργία ενός επιπλέον Παρατηρητηρίου Τιμών, εξήγησε ότι αυτό ακυρώνει κάθε προσπάθεια για καινοτομία. Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ προσκάλεσε σε γόνιμη συνεργασία όλων των φορέων, ώστε να επιτευχθεί μια καλύτερη ποιοτικά και προσιτή περίθαλψη, την οποία έχει ανάγκη ο Ευρωπαίος πολίτης σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Check Also

ΣΕΙΒ: Ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων λόγω πολύπλοκων διαδικασιών του ΕΟΠΥΥ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) εκφράζει την ανησυχία του για τις πολύπλοκες …