Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Σε εξεταστική να βρισκόμαστε

Σε εξεταστική να βρισκόμαστε

 

Η πλειοψηφία των βουλευτών είπε «ναι» στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα πεπραγμένη στην Υγεία την περίοδο 1997 – 2014. Μετά από αυτό το «ναι» και για όσο διάστημα θα κρατήσει η συζήτηση, θα απολαύσουμε για μία ακόμη φορά αντιπαραθέσεις εξαιρετικού πολιτικού επιπέδου, με κεντρικό μήνυμα το κλασικό «φταις εσύ, όχι εγώ», ενώ στο τέλος θα κεραστούν πορίσματα και συμπεράσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Εξεταστική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά, για δάνεια, για τα ταξίδια, για το χρέος, για τον καιρό, για ό,τι «πουλάει» τη δεδομένη περίοδο ή ό,τι μπορεί να μας «ξεβαλτώσει» επικοινωνιακά και δημοσκοπικά.

Κανείς δεν θα καταλόγιζε κάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, αν από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε την εξουσία, πρότεινε να εξεταστούν άμεσα όλοι οι αμφιλεγόμενοι τομείς, δίνοντας το μήνυμα ότι «εγώ δεν είμαι ίδιος με τους άλλους, ούτε και θα επωμιστώ τα δικά τους πάρτι». Όταν όμως έρχεσαι δύο χρόνια μετά κι ενώ βρίσκεσαι στο…υπόγειο της δόξας σου με βάση τις δημοσκοπήσεις, να ζητήσεις ελέγχους και τιμωρίες, τότε κάπου προκαλείς αμφιβολίες για τις πραγματικές σου προθέσεις. Όταν, επιπλέον, ορίζεις ως αρχή της εξεταστικής περιόδου το 1997, ενώ από το 1993 έως το 1996 γραμματέας του υπουργείου Υγείας ήταν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και την σταματάς το 2014, αφήνοντας έξω την περίοδο της δικής σου διακυβέρνησης, τότε «μπάζει» ακόμη περισσότερο η υπόθεση.

Το ότι οι εφορίες, η πολεοδομία και η υγεία αποτελούν εδώ και δεκαετίες τους πιο διεφθαρμένους τομείς, το γνωρίζουμε όλοι εδώ και πολλά χρόνια από τις εκθέσεις των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης. Φακελάκια, περίεργες προμήθειες, γρηγορόσημα, σκάνδαλα σε εποπτευόμενους φορείς και άλλα πολλά και χαριτωμένα, αποτελούν πλέον ειδησεογραφική ρουτίνα. Πολλοί τα γνώριζαν, λίγοι είχαν τη θέληση να τα αντιμετωπίσουν. Σημασία έχει να τα «ξεσκεπάσεις» όταν συμβαίνουν ώστε να ανακόψεις την πορεία τους, να τα αντιμετωπίσεις δραστικά, να προλάβεις τα επόμενα, να δημιουργήσεις συνθήκες που να αποτρέπουν την επανάληψή τους. Όχι να τα αναλύεις και να ψάχνεις ενόχους και λάθη 20 χρόνια μετά.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε πως «θα κλάψουν μανούλες» με τις αποκαλύψεις που θα γίνουν για το Ερρίκος Ντυνάν. Το θέμα όμως δεν είναι να προκαλέσουμε λυγμούς εκ των υστέρων για λόγους εντυπωσιασμού. Ούτε να το παίζουμε μάγκες τύπου «θα σε φτιάξω εγώ», όταν την ίδια ώρα είμαστε κι εμείς κομμάτι του ίδιου συστήματος, που κάθε άλλο παρά (χαιρέκακη) ικανοποίηση θα έπρεπε να μας προκαλούν οι όποιες σκανδαλώδεις αποκαλύψεις.

Κανείς δεν είπε ότι πρέπει να μένουν ατιμώρητοι οι ένοχοι, παρά το γεγονός ότι τελικά μένουν. Και κανείς δεν είπε ότι πρέπει να «κουκουλώνονται» υποθέσεις, παρά το γεγονός ότι αυτό γίνεται. Το θέμα είναι να θες ουσιαστικά να κάνεις τη διαφορά και να αλλάξεις τα πράγματα και όχι να «πουλάς» τη διαφάνεια για να κερδίσεις κάτι από τη χαμένη σου αξιοπιστία…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 23 Απριλίου

Check Also

Η πολιτική για το φάρμακο επηρεάζει ασθενείς και κοινωνία

Οι εκκρεμότητες στον τομέα του φαρμάκου παραμένουν και είναι πολλές. Ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε σε …