Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / «Σεξουαλικότητα και Αναπηρία» στο επίκεντρο ημερίδας του Συλλόγου “Ο Καλός Σαμαρείτης”

«Σεξουαλικότητα και Αναπηρία» στο επίκεντρο ημερίδας του Συλλόγου “Ο Καλός Σαμαρείτης”

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Σπαστικών Παιδιών «Ο Καλός Σαμαρείτης» διοργάνωσε επιστημονική Ημερίδα, με θέμα «Αναπηρία και σύγχρονες προκλήσεις: Σεξουαλικότητα και Αναπηρία», στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης”, στην Αργυρούπολη. Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κ. Κωνσταντάτος.

Κατά την ημερίδα, η Πρόεδρος Δ.Σ. Σωματείου, κα Χρυσούλα Φέρρο, έκανε μια μικρή εισαγωγή στο θέμα και παρουσίασε τις δράσεις του Σωματείου “Ο Καλός Σαμαρείτης”, η κα Έλενα Γιαννάκη (MSc Κοινωνική Λειτουργός), έκανε μία συνολική εισαγωγή στο θέμα, η κα Μόιρα Τζίτζικα, Ψυχολόγος, Ψυχοθ/τρια, Κλ. Σεξολόγος, υπ. Δρ. Ψυχολογίας, αναφέρθηκε στο θέμα “Σεξουαλικότητα και ΑμεΑ. Δικαίωμα ή ανάγκη;”, ο κ. Γιώργος Σαββόπουλος, εργοθεραπευτής, παρουσίασε το θέμα “Σεξουαλικότητα: Απλά μια δραστηριότητα καθημερινής ζωής”, ο κ. Δημήτρης Αρβανίτης, εργοθεραπευτής, έκανε παρουσίαση για τον “Σχεδιασμό προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στη ΔΑΦ”, η Δρ. Γιολάντα Δήμου, Ειδική Παιδαγωγός του Δ΄ΚΕΔΔΥ Αθήνας, έκανε τοποθέτηση σχετικά με τη “Σεξουαλική βία εναντίον αναπήρων. Πρόληψη και Αντιμετώπιση”, η κα Ελένη Γκλεγκλέ, Δικηγόρος με ειδικότητα στα θύματα βίας, παράνομης διακίνησης και ευάλωτων ομάδων, έκανε παρουσίαση με θέμα “Η αντιμετώπιση των ΑμεΑ και στον τομέα της σεξουαλικότητας από το Δικαιικό μας σύστημα” και, τέλος, η κα Αναστασία Μπεζάζη, Γονέας ΑμεΑ, Φιλόλογος, παρουσίασε τη βιωματική της εμπειρία.

Η Ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας «Ο Καλός Σαμαρείτης»: Παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας, παραμονής και δικτύωσης» (Ε.Π. «Αττική 2014 – 2020»), της οποίας ο Σύλλογος «Ο Καλός Σαμαρείτης» είναι Δικαιούχος.

«Η σεξουαλική βία που ασκείται εναντίον των αναπήρων αποτελεί ένα εκτεταμένο, αλλά αποσιωπη­μένο και αθέατο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο χαρακτηρίζεται από σημαντική δυσκολία ως προς την αντιμετώπισή του. Οι διαθέ­σιμοι τρόποι παρέμβα­σης εί­ναι περιο­ρι­σμένοι, παρά την ανάπτυξη και εφαρμογή διαδικασιών πρόληψης», ανέφερε κατά την εισήγησή της η Δρ. Γιολάντα Δήμου.

«Ιστορικά, τα Άτομα με Αναπηρία έχουν θεωρηθεί ως μη-σεξουαλικοί άνθρωποι, γεγονός που οφείλεται στις εμφανείς φυσικές διαφορές και στις πιθανές διαφορές λειτουργικότητας. Τέτοιες αντιλήψεις έχουν επιζήμιες και επιβλαβείς συνέπειες στην ποιότητα ζωής, επηρεάζοντας πολλές πλευρές της ζωής τους.

Τα ΑμεΑ, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός, βιώνουν τις ίδιες ανάγκες έκφρασης της σεξουαλικότητάς τους, ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας τους. Κάθε άνθρωπος διατηρεί την ικανότητα και το δικαίωμα να δώσει και να λάβει αγάπη και ευχαρίστηση. Η κατανόηση του πώς η αναπηρία μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις οικειότητας και την έκφραση της σεξουαλικότητάς μας, αποτελεί ένα βασικό βήμα απέναντι στα εμπόδια που μπορεί να εμφανιστούν», ανέφερε με τη σειρά της η κα Μόιρα Τζίτζικα.

Check Also

Ημερίδα ΚΕΦΙ περί ηλιακής ακτινοβολίας και μελανώματος στις 26 Ιουνίου

Αρχές καλοκαιριού, και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ) οργανώνει ημερίδα σχετικά με …