Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΡευΜΑζήν: Σωστή η απόφαση του Υπουργείου, αλλά υπό προϋποθέσεις

ΡευΜΑζήν: Σωστή η απόφαση του Υπουργείου, αλλά υπό προϋποθέσεις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν, με σχετική επιστολή που έστειλε προς τον ΓΓ του Υπουργείου Υγείας κ. Γιαννόπουλο, εγκρίνει επί της αρχής την απόφαση του Υ.Υ. (Υπουργική Απόφαση 4778/25.10.18) για τη χορήγηση βιολογικών παραγόντων στα ανά τη χώρα Κέντρα Υγείας, καθώς έτσι διευκολύνεται η πρόσβαση στη θεραπεία σε ασθενείς που διαμένουν σε νησιά ή σε περιοχές απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα.

Οφείλει, ωστόσο, να επισημάνει την ανησυχία της σχετικά με την προστασία της υγείας των ασθενών, η οποία θα επιτευχθεί μόνο με την τήρηση ορισμένων κριτηρίων επάρκειας στα ΚΥ, δεδομένου του ιδιαίτερου χαρακτήρα των βιολογικών παραγόντων, που απαιτεί την ύπαρξη εκπαιδευμένου προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού), αλλά και κατάλληλο εξοπλισμό για τη διαχείριση των πιθανών παρενεργειών.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα (Ε.ΡΕ-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές στα Κέντρα Υγείας, ώστε και οι Υγειονομικές Περιφέρειες να διευκολυνθούν στην πιστοποίηση των κατάλληλων Κέντρων Υγείας γι’ αυτόν τον σκοπό. Η χορήγηση του βιολογικού παράγοντα θα πρέπει να γίνεται έπειτα από υπογεγραμμένη οδηγία του θεράποντα ρευματολόγου, στην οποία απαιτείται να αναφέρεται αναλυτικά η διάγνωση, αλλά και στοιχεία από το ιστορικό του ασθενούς.

Επίσης, είναι σημαντικό ο γιατρός που θα ελέγχει την έγχυση να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον θεράποντα ρευματολόγο, ειδικά δε σε περιπτώσεις επειγουσών καταστάσεων (π.χ. αλλεργική αντίδραση), όπου θα χρειάζεται η άμεση λήψη απόφασης για τη διακοπή ή συνέχιση της έγχυσης.

Για τους παραπάνω λόγους, το Υπουργείο Υγείας οφείλει να αποσαφηνίσει τις δικλείδες ασφαλείας σχετικά με την αντιμετώπιση των ενδεχομένων κινδύνων και να προβεί στην απερίφραστη εγγύηση τήρησης των απαιτούμενων προϋποθέσεων, ώστε να διασφαλιστεί εμπράκτως η προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των ασθενών.

Check Also

Η πολιτική για το φάρμακο επηρεάζει ασθενείς και κοινωνία

Οι εκκρεμότητες στον τομέα του φαρμάκου παραμένουν και είναι πολλές. Ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε σε …