Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / ΠΣΦ και καθυστερημένη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ΕΟΠΥΥ και Ταμείων

ΠΣΦ και καθυστερημένη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ΕΟΠΥΥ και Ταμείων

Ενώ με το άρθρο 52 του Νόμου 4430/2016 είχε προβλεφθεί η εκκαθάριση και η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των άλλων ταμείων, οι οποίες εκκρεμούν από το 2010, έξι μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου, δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα μεν παλαιά ταμεία που δεν είναι στην πλήρη αρμοδιότητα και τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ. Για τα δε ταμεία, τα οποία βρίσκονται υπό την ευθύνη και τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ (π.χ. ΟΠΑΔ), ο ΠΣΦ παρατηρεί ότι, παρ’ όλη την καλή διάθεση των διοικήσεων, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση με τη συνεργασία των «συστημάτων», τα οποία, για μια ακόμη φορά, δεν φαίνεται να λειτουργούν.

Ο δε συμψηφισμός του 10% για τα οφειλόμενα των ετών 2012-2015 με τις επιστροφές των παρόχων λόγω υπερβάσεων (rebate & clawback) και η απόδοση των πιθανών θετικών διαφορών δεν έχει καν αρχίσει.

Καθώς οι φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι έχουν να λαμβάνουν από το 2010, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (πληρωμή ΕΦΚΑ, φορολογικών υποχρεώσεων κ.λπ.), παρακολουθούν με αγωνία και… θαυμασμό την παροιμιώδη καθυστέρηση της αποπληρωμής, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ΠΣΦ, καθώς η καταληκτική ημερομηνία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων (30-6-2017) είναι κοντά. Ωστόσο, προοιωνίζεται ότι η εν λόγω ημερομηνία θα παρέλθει, χωρίς αποτέλεσμα.

Η τελευταία πληρωμή του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιήθηκε στις 20-4-2016 και, λόγω του συμψηφισμού και της μη απόδοσης των δεδουλευμένων, νέες πληρωμές προβλέπονται όταν θα σημάνει καλοκαίρι!

Δεδομένων των παραπάνω, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ):

  • Καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας να βρουν τρόπους για την ομαλή ροή των πληρωμών, γιατί όταν ο πολίτης δεν λαμβάνει, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
  • Καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και των άλλων ταμείων να επιταχύνουν τους αργούς ρυθμούς εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Καλεί το Υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών να εξετάσουν και τις υποχρεώσεις του Κράτους, και όχι να αναζητούν συνέπεια από τον φορολογούμενο, μόνο όταν είναι να εισπράξουν.

«Η οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης πρέπει να είναι αυτοσκοπός, γιατί είναι χαρακτηριστικό προηγμένων κρατών που σέβονται τον πολίτη και τα δικαιώματά του», δηλώνει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, κ. Πέτρος Λυμπερίδης.

Check Also

ΠΙΣ: «Οι επιπλέον συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και η ελεύθερη επιλογή ιατρού τα πρώτα βήματα για αναδιοργάνωση της ΠΦΥ»

Επιστολή απέστειλε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τονίζοντας την ανάγκη …