Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πρώτη συνεδρίαση για την Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την ΠΦΥ

Πρώτη συνεδρίαση για την Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την ΠΦΥ

Στις 8 Ιανουαρίου συνεδρίασε για πρώτη φορά, στο Υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η οποία θα έχει επιτελικό και συμβουλευτικό ρόλο στη στοχοθεσία της ΠΦΥ και θα διευθετεί μια σειρά ζητημάτων που άπτονται της Μεταρρύθμισης, όπως:

α) Ο συντονισμός και η προώθηση των αναγκαίων μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων πρόληψης, αγωγής υγείας, δημόσιας υγείας, διάγνωσης και θεραπείας που υλοποιούνται από τις μονάδες ΠΦΥ (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας).

β) Η παρακολούθηση εφαρμογής των ανωτέρω μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων.

γ) Η κατάθεση εισηγήσεων προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Δημόσιας Υγείας, καθώς και προς τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών.

Η εν λόγω Επιτροπή απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς, ανώτερα διοικητικά στελέχη, καθώς και επιστήμονες εγνωσμένου κύρους από όλα τα πεδία της ΠΦΥ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε εκτενής ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της Μεταρρύθμισης και τα επόμενα βήματα, ενώ καθορίστηκε και ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη της επιτροπής θα συνεισφέρουν στην επιστημονική τεκμηρίωση πτυχών και την ορθή εφαρμογή των απαιτούμενων ενεργειών της Μεταρρύθμισης.

Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα, μέχρι την ολοκλήρωση της Μεταρρύθμισης της ΠΦΥ.

Τα μέλη της Επιτροπής είναι τα κάτωθι:

  1. Σταμάτης Βαρδαρός, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, αρμόδιος για θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), με αναπληρωτή τον Αντώνιο Σακελλάρη, Νομικό – συνεργάτη του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας.
  2. Χριστίνα Τζώρτζη,Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρώτρια την Παναγιώτα Γρηγοροπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Οργάνωσης και Λειτουργίας Μονάδων ΠΦΥ Δημοσίου Τομέα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
  3. Καλλιόπη Βουρλιώτου,Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρώτρια την Ελπινίκη Ταβιανάτου, Προϊσταμένη του Τμήματος Μέτρησης και Αξιολόγησης της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας.
  4. Στυλιανός Δημητρακόπουλος,Γενικός Ιατρός – Υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Δημητριάδη, Οδοντίατρο – Υποδιοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.
  5. Δημήτριος Τζιάλλας,Νοσηλευτής-Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής, με αναπληρωτή τον Ελευθέριο Θηραίο, Γενικό Ιατρό – Διευθυντή ΕΣΥ Κέντρου Υγείας Βάρης.
  6. Χρήστος Λιόνης, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, με αναπληρωτή τον Χαράλαμπο Οικονόμου, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.
  7. Αρετή Λαγίου, Επισκέπτρια Υγείας – Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόληψης του καρκίνου του μαστού στο ΤΕΙ Αθηνών, με αναπληρωτή τον Μιχάλη Καλοειδά, Γενικό Ιατρό – Διευθυντή Κέντρου Υγείας Νέας Φιλαδέλφειας.
  8. Τριανταφυλλιά Αθανασίου, Κοινωνική Λειτουργός – Πρόεδρος Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), με αναπληρωτή τον Θωμά Υφαντή,Καθηγητή Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  9. Βικτώρια Βιβιλάκη,Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινοτικής Μαιευτικής στο Τμήμα Μαιευτικής στο ΤΕΙ Αθηνών και Πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών Αθήνας, με αναπληρωτή τον Σταύρο Ντουντουνάκη, Παιδίατρο – Πρόεδρο του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Σταμάτης Βαρδαρός, με αναπληρωτή τον Χρήστο Λιόνη.

Check Also

Έρχονται ριζικές αλλαγές στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Νομοσχέδιο ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας για τη θεσμική αναδιοργάνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, …