Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Πρόληψη και αντιμετώπιση στο επίκεντρο του 38ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου

Πρόληψη και αντιμετώπιση στο επίκεντρο του 38ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου

Το 38ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διάστημα 19-21 Οκτωβρίου. Το συνέδριο, που συμπίπτει και με την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.), είναι αφιερωμένο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και του αιφνίδιου θανάτου.

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, στις οποίες θα συμμετέχουν περισσότεροι από 2.500 καρδιολόγοι και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν την καρδιαγγειακή ιατρική, η Ε.Κ.Ε. παραχώρησε συνέντευξη τύπου, όπου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της αναφέρθηκαν στα κύρια θέματα που θα συζητηθούν.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της πρόληψης αλλά και της έγκαιρης αναζήτησης βοήθειας από τον ειδικό, από τα πρώτα συμπτώματα. Χαρακτηριστικά, ο τ. Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., κ. Στέφανος Φούσας, ανέφερε πως το 70% των περιστατικών καθυστερούν να ζητήσουν βοήθεια από το πλησιέστερο νοσοκομείο, γεγονός πολύ σημαντικό αλλά και δυσάρεστο, αν αναλογιστούμε πως ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον ασθενή από τα πρώτα λεπτά.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, αναφέρθηκε σε νέα δεδομένα που αφορούν το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, τόσο όσον αφορά την πρόληψη μέσω σωστής αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής και της αρτηριακής υπέρτασης, όσο και της άμεσης παρέμβασης τις πρώτες ώρες μετά το επεισόδιο.

«Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκδηλώνονται 1,8 εκατ. νέα περιστατικά εγκεφαλικών που σχετίζονται με 624.000 θανάτους. Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο περίπου 30.000 νέα περιστατικά αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, τα οποία αποτελούν την 1η αιτία αναπηρίας στη χώρα μας, με συνολικές άμεσες υγειονομικές δαπάνες €0.563 δις και έμμεσες δαπάνες €1 δις. Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά τα εγκεφαλικά που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή είναι τα πιο σοβαρά, με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και μόνιμων αναπηριών. Σήμερα υπάρχουν ισχυρά δεδομένα και επαρκής κλινική εμπειρία που τεκμηριώνουν ότι τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά (NOACs) (απιξαμπάνη, νταμπιγκατράνη, ριβαροξαμπάνη) θεωρούνται «σταθμός» στην αντιμετώπιση ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. Χρησιμοποιώντας τη σωστή δοσολογία είναι το ίδιο αποτελεσματικά στην πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου με τη δικουμαρόλη, αλλά συγκριτικά με αυτή μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας. Πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία προέκυψαν από πρόσφατες μελέτες, οι οποίες κατέδειξαν ότι τα φάρμακα αυτά σε συνδυασμό με ένα αντιαιμοπεταλιακό μπορεί να αντικαταστήσουν τη τριπλή αντιθρομβωτική αγωγή, που μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτική για όλους τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι παράλληλα υποβάλλονται σε στεντ, μειώνοντας έτσι τον αιμορραγικό κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ιωάννης Γουδέβενος, Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε, στην ομιλία του επικεντρώθηκε στον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, του οποίου η πρόληψη και η αντιμετώπιση αποτελεί ακόμα πρόκληση, παρά τις έως τώρα επιστημονικές προσπάθειες. «Στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως περίπου 7.000 περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, που στην πλειοψηφία τους αφορούν οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, το οποίο επιπλέκεται με θανατηφόρο αρρυθμία και προκαλεί καρδιακή ανακοπή. Με το 60% των ατόμων να μην έχουν γνωστό καρδιαγγειακό ιστορικό, ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των περιστατικών είναι η χρήση εξωτερικού απινιδωτή. Η Ε.Κ.Ε είναι πρωτεργάτης στην εκπαίδευση των νέων ιατρών αλλά και του κοινού σχετικά με το ζήτημα αυτό, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι στα Ιωάννινα, έχει ξεκινήσει μία εντυπωσιακή προσπάθεια από την Περιφέρεια, με την τοποθέτηση πάνω από 60 αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών στην πόλη και στα περίχωρα».

O κ. Ιωάννης Κανακάκης, Γενικός Γραμματέας της Ε.Κ.Ε., κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ανέφερε ότι «Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και παγκοσμίως, με τους θανάτους από καρδιακά αίτια να αντιπροσωπεύουν το 40% του συνολικού αριθμού των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ε.Κ.Ε. υλοποιεί μια σειρά σημαντικών δράσεων, με την πεποίθηση ότι για την πρόληψη και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η συνεργασία των γιατρών, της Πολιτείας, των ασθενών αλλά και του κοινού. Μεταξύ άλλων, σχεδιάζουμε τη δημιουργία νέων καταγραφών των καρδιαγγειακών νοσημάτων στη χώρα, προκειμένου να διαπιστώσουμε την εξέλιξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προγράμματος αντιμετώπισης σε σχέση με τις χρονικές καθυστερήσεις και των ποσοστών επαναιμάτωσης με πρωτογενή αγγειοπλαστική».

Check Also

Μείωση θνησιμότητας με μηδέν παρενέργειες δείχνει η χορήγηση πλάσματος ιαθέντων

Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από COVID-19 σε αρρώστους που νοσηλεύονται από τη νόσο, …