Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Προκόπης Παυλόπουλος στο Συνέδριο του ENSP: «Ο αγώνας κατά του καπνίσματος θέμα ήθους και ηθικής»

Προκόπης Παυλόπουλος στο Συνέδριο του ENSP: «Ο αγώνας κατά του καπνίσματος θέμα ήθους και ηθικής»

Την έναρξη των εργασιών του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου “Βridging science and policy for better tobacco control strategies” κήρυξε στις 24 Μαΐου, στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο και τη χώρα μας. Το Συνέδριο διοργανώνει στην Αθήνα το European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP), με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ίδρυσή του, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η μάχη κατά του καπνίσματος έχει εθνικό χαρακτήρα: «Πιστεύω ότι, ιδίως εμείς οι Έλληνες, κρατάμε βαθιά μέσα στη καρδιά μας πολλά στοιχεία Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης. Πρέπει να καταστήσουμε τον αγώνα εναντίον του καπνίσματος θέμα ήθους και ηθικής. Όταν το καταφέρουμε, σας διαβεβαιώ, ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο απτά και πολύ πιο ωφέλιμα για το κοινωνικό σύνολο».

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ENSP, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, αναφέρθηκε στη νέα εποχή που ανατέλλει στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του προβλήματος του καπνού. Η λύση, σύμφωνα με τον καθηγητή, βρίσκεται στην εφαρμογή περισσότερης επιστήμης και εξειδικευμένων στρατηγικών, με στόχευση ειδικές ομάδες καπνιστών. «Το πρόγραμμα TOBg, που εκδώσαμε για πρώτη φορά, μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στον αγώνα για τη διακοπή του καπνίσματος σε 5 πληθυσμιακές ομάδες καπνιστών που βρίσκονται σε κίνδυνο: στους εφήβους, τις έγκυες γυναίκες, τους ασθενείς με ζαχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», σημείωσε ο κ. Μπεχράκης, αναφέροντας και το σχετικό βιβλίο που έχει εκδοθεί με χρηματοδότηση της Ε.Ε..

Επιπλέον, επεσήμανε ότι στην Ελλάδα το παθητικό κάπνισμα δεν αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά από έλλειμμα πολιτικής βούλησης, προβλέποντας ότι «Μέχρι το 2040, το κάπνισμα στην ΕΕ θα έχει περιοριστεί στο 5%».

Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτησαν, επίσης, o Πρόεδρος του ENSP Dr. Fransisco Lozano, η Πρόεδρος του ERS, Δρ. Μίνα Γκάγκα, και ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Εκ μέρους της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τον κ. Μπεχράκη για την μακρόχρονη και πολύτιμη προσφορά του στον αγώνα κατά του καπνίσματος.

Την τελετή έκλεισε με την ομιλία «Το Πάθος του Σωκράτη για το Ήθος» ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Θεοδόσης Τάσιος.

Το Συνέδριο “Βridging science and policy for better tobacco control strategies” διεξάγεται στο Electra Palace Hotel, το διήμερο 25-26 Μαΐου.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο στον ιστότοπο: https://www.enspconference.org/

Check Also

«Νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα»: ΙΣΑ και ΙΔΥ στη μάχη κατά του καπνίσματος

Η μετατροπή κάθε υγειονομικής δομής της χώρας σε ενεργό κέντρο επιστημονικής καταπολέμησης του καπνίσματος ήταν …