Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / «Προεκλογικό άρωμα» άφησε ο Πρωθυπουργός στο υπουργείο Υγείας

«Προεκλογικό άρωμα» άφησε ο Πρωθυπουργός στο υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε ένα απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του στον τομέα της Υγείας και αναφέρθηκε στις επόμενες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πάντως, ο λόγος του Πρωθυπουργού θύμιζε προεκλογική περίοδο καθώς ο απολογισμός έγινε πάντα σε αντιπαραβολή με τα τεκταινόμενα των προηγούμενων κυβερνήσεων, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, πολλές φορές σκληρή γλώσσα. Χαρακτηριστικά, δεν δίστασε να μιλήσει για ανικανότητα και αδιαφορία των προηγούμενων ηγεσιών του εν λόγω υπουργείου, ενώ παραλλήλισε τα σκάνδαλα του χώρου της Υγείας με τα σκουπίδια που έχουν γεμίσει την Ελλάδα!

Σας παραθέτουμε τα πιο αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από την ομιλία του Πρωθυπουργού.

Οι στόχοι, οι επιτυχίες και τα σκάνδαλα

«Η κυβέρνηση έθεσε, από την πρώτη στιγμή, κάποιες πολύ σημαντικές προτεραιότητες στο χώρο της Υγείας, που αφορούσαν:

  • Πρώτον, την καθολική πρόσβαση όλου του πληθυσμού σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των πολιτών και των ανασφάλιστων.
  • Δεύτερον, θέσαμε ως προτεραιότητα την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα των νοσοκομείων με πόρους και προσωπικό.
  • Τρίτον, την εξάλειψη των χρόνιων στρεβλώσεων και την αντιμετώπιση των φαινομένων σπατάλης και διαφθοράς, ιδιαίτερα στο φάρμακο και τις προμήθειες.

Μέχρι τώρα, και, επαναλαμβάνω, υπό εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες, ο απολογισμός πάνω στις τρεις αυτές προτεραιότητες είναι θετικός και θα εξηγήσω γιατί. Πρώτα και κύρια,

  • Έχει αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων. Όλοι θα θυμόμαστε, ιδιαίτερα μετά την κρίση που εκατομμύρια συμπολίτες μας έμειναν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, πήγαιναν μεν στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά μετά ερχόταν το «μπουγιουρντί» μέσω της εφορίας. Υπήρχαν και προβλήματα, βεβαίως, με συμπολίτες μας που βρίσκονταν σε απόγνωση, για το λόγο ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, ακριβώς εξ αυτού του λόγου. Νομίζω ότι ήταν μια δύσκολη διαπραγματευτική μάχη και μια σημαντική κατάσταση εν μέσω της δύσκολης περιόδου που βιώνουμε το ότι καταφέραμε πέρυσι να ψηφίσουμε το παράλληλο πρόγραμμα και τη δωρεάν πρόσβαση 2.5 εκατομμυρίων συμπολιτών μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σχεδόν το 1/3 από αυτούς, έχουν σήμερα μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα.
  • Επίσης, σε ό,τι αφορά τον δεύτερο στόχο, έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια για την κάλυψη του ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Ενώ, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου 2015-2018, έχουν στηριχτεί αθροιστικά με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .
  • Προωθήθηκαν αλλαγές στο ζήτημα των ιδιωτικών εργολαβιών στη φύλαξη, την καθαριότητα και την σίτιση, με σημαντικά οφέλη για τη λειτουργία των νοσοκομείων και με σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το δημόσιο Ταμείο, παρά τις δυσκολίες που διαρκώς αντιμετωπίζουμε σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία, αλλά εμείς οι «αστοιχείωτοι» καταφέρνουμε και ξεπερνάμε, πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη «στοιχείωση». Και να θέτουν τέτοια εμπόδια, τα ξεπερνάμε. Και ναι, θα τα καταφέρουμε να στηρίξουμε τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας με ίδια μέσα για να είναι και οικονομικότερες, αλλά και να καλύπτουν πλήρως το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Γιατί κανένα σύστημα δεν στηρίζεται μονάχα σε αριθμούς, αλλά πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι, χάρη στους οποίους μπορεί και στηρίζεται σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είτε αυτοί είναι γιατροί, είτε νοσηλευτικό προσωπικό, είτε απλοί εργαζόμενοι, οι καθαρίστριες, οι καθαριστές, οι φροντιστές, που στηρίζουν το Σύστημα.
  • Προωθήσαμε θεσμικές παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό του συστήματος των προμηθειών και την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης στα φάρμακα, με στόχο τη διασφάλιση της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στα αναγκαία και αποτελεσματικά φάρμακα και τις σύγχρονες θεραπείες.
  • Καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στα νοσοκομεία και τις δομές του ΕΣΥ, με κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών.

Και κάτι εξίσου σημαντικό: Είναι σε εξέλιξη στη Βουλή –το γνωρίζετε όλοι- μια διαδικασία διερεύνησης των μεγάλων σκανδάλων στο χώρο της Υγείας.

Σκανδάλων που αφορούν τη γνωστή υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη χρεωκοπία και την εκχώρηση του Ντυνάν, τις εκτεταμένες δωροδοκίες από την πολυεθνική εταιρεία Novartis. Υποθέσεις που ζημίωσαν με τεράστια ποσά το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία και το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και είναι πράγματι, θα έλεγα, πράγματι πολύ μεγάλη η ντροπή που αισθάνεται κανείς, παρακολουθώντας τις αποκαλύψεις από τη πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή. Δύσοσμες αποκαλύψεις. Πολύ πιο δύσοσμες και από τους τόνους των σκουπιδιών στους δρόμους, που άρχισαν να μαζεύονται από χθες. Αυτά να δούμε πώς θα μαζευτούν».

ΠΦΥ, προσλήψεις και ΕΣΥ

«Πριν από λίγες εβδομάδες βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη και μίλησα για μια μικρή επανάσταση στο χώρο της Υγείας. Δεδομένου των αναλογιών, θα μπορούσε να πει κανείς ότι για τις μέρες μας είναι μια τόσο σημαντική τομή, αντίστοιχη αυτής που ήταν τη δεκαετία του 1980 η ίδρυση του ΕΣΥ. Και πράγματι, προχωράμε στη δημιουργία ενός οργανωμένου δικτύου Τοπικών Μονάδων Υγείας, που έχει στόχο να βελτιώσει αποφασιστικά την πρόσβαση των πολιτών σε μια ολιστική και υψηλού επιπέδου υγειονομική φροντίδα κοντά στον τόπο κατοικίας των πολιτών, με έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και την κατ’ οίκον φροντίδα.

Παράλληλα με την δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας, ενισχύονται και αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Δηλαδή, οι Μονάδες του ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως δεύτερο και πιο εξειδικευμένο επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού «φίλτρου» προς τα νοσοκομεία και αποσυμφορίζοντάς τα από περιστατικά, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται στο Πρωτοβάθμιο Πεδίο.

Άμεσος στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2017, να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικές αστικές περιοχές της χώρας.

Οι περιοχές αυτές έχουν επιλεγεί με κριτήριο τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, τη δυσκολία προσβασιμότητας σε υπηρεσίες Υγείας και βέβαια με βασικό κριτήριο την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του τοπικού πληθυσμού.

Για τη στελέχωση των δομών αυτών, προκηρύσσονται άμεσα πάνω από 3000 θέσεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού (από τις 3000 θέσεις, οι περίπου 1300 θα είναι θέσεις γιατρών) που είναι αναγκαίες, σύμφωνα με το σχεδιασμό.

Επιπλέον, με το δίκτυο των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα συνεργάζονται, όπου είναι απαραίτητο, και ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί, οι οποίοι θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα υπάρχουν περίπου 5500 τέτοιοι. Στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα να αυξηθούν και να φτάσουν περίπου τις 7500. Δηλαδή, να έχουμε επιπλέον 2000 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, που θα συνδράμουν στο δίκτυο δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Με την ανάπτυξη του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκτός από βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας περίθαλψης, προσφέρουμε και την ευκαιρία, μετά από πάρα πολλά χρόνια, μιας αξιοπρεπούς επαγγελματικής προοπτικής για νέους επιστήμονες, για νέους γιατρούς. Και θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα σε αυτό το πολύ σημαντικό επιστημονικό προσωπικό της χώρας, τους νέους επιστήμονες, νέους γιατρούς που τα τελευταία χρόνια εγκατέλειψαν τη χώρα και βρέθηκαν να υπηρετούν σε μονάδες Υγείας στο εξωτερικό. Και θέλω από αυτό το βήμα να απευθύνω πρόσκληση σε νέες και νέους επιστήμονες γιατρούς να δουν θετικά την προοπτική να επιστρέψουν στη χώρα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτή τη νέα προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας.

Ένα δεύτερο πεδίο προτεραιότητας και στον προγραμματισμό μας είναι αυτό που αφορά στην αντιμετώπιση των οξυμμένων αναγκών του Συστήματος Υγείας σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Και επειδή, ξέρετε εδώ κάποιοι παίζουν με τους αριθμούς και μας μπλέκουν με αριθμούς, εγώ θα ήθελα να κάνω έναν απολογισμό. Γιατί είχα έρθει πριν από δύο χρόνια και είχα μιλήσει για τη δρομολόγηση προσλήψεων, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα σε στενά πλαίσια παρακολούθησης και στο λεγόμενο «κανόνα». Είμαστε στο 1 προς 4 τώρα, ένας έρχεται, τέσσερις φεύγουν από το Δημόσιο. Θα γίνει 1 προς 3, 1 προς 2 και θα καταλήξουμε στο 1 προς 1 σε λίγα χρόνια από σήμερα, σε τρία-τέσσερα χρόνια. Όμως, προσέξτε, η συνολική εικόνα τούτη την ώρα είναι ότι από τον Οκτώβριο ουσιαστικά του 2015 μέχρι σήμερα, έχουμε ενισχύσει το ΕΣΥ με περίπου 9000 άτομα, που έχουν αναλάβει υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια. Από αυτούς, οι 3000 είναι μόνιμο προσωπικό και έχουμε δρομολογήσει, έχουν προκηρυχθεί ή αναμένονται να προκηρυχθούν θέσεις για άλλα περίπου 9500 άτομα. Και από αυτούς, περίπου οι 5000 θα είναι μόνιμο προσωπικό. Αντιλαμβάνεστε ότι το νούμερο των 9000 δεν σημαίνει ότι αυξήθηκαν 9000 όσοι υπηρετούν στο ΕΣΥ, γιατί είχαμε και κάποιες αποχωρήσεις, αλλά αντιστρέψαμε πλήρως την εικόνα, τη ροπή, όπου για τέσσερα χρόνια ήταν δραματική η μείωση προσωπικού και για πρώτη φορά, από το 2015 και μετά, από το 2016 ουσιαστικά και μετά, έχουμε αύξηση προσωπικού πάνω από 4000-5000 περισσότεροι στο ΕΣΥ από την προηγούμενη φορά, που είχα έρθει σε αυτό εδώ το κτήριο. Από τις περίπου 9500 είπα ότι οι 5000 περίπου θα είναι μόνιμοι. Από τους 5000 μόνιμους, οι 2000 αναμένεται να είναι γιατροί.

Το αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε την προκήρυξη 790 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, με προτεραιότητα στη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Μίλησα πιο πριν για τη δημόσια εικόνα που έχουν ακόμα τα δημόσια νοσοκομεία. Γιατί πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δίνουμε την εικόνα, όπως πραγματικά είναι. Εντούτοις, είναι γεγονός ότι έχουν ανοίξει Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που έμεναν κλειστές, όχι γιατί δεν υπήρχε η υλικοτεχνική υποδομή, αλλά γιατί δεν υπήρχε προσωπικό. Και σήμερα, έχουμε σχεδόν την πλήρη λειτουργία. Προχωρούμε, λοιπόν, σε αυτούς τους 790 μόνιμους γιατρούς.

Την περασμένη Τετάρτη, υπογράφηκε από τον Υπουργό η έγκριση για την προκήρυξη των θέσεων αυτών από τα νοσοκομεία. Και μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουν προκηρυχθεί όλες οι θέσεις.

Και δρομολογούμε και την παράταση της θητείας περίπου 1500 επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο. Πρόκειται για προσωπικό που καλύπτει ζωτικές ανάγκες στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Ήδη προετοιμάζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση».

Το φάρμακο

«Τρίτη βασική προτεραιότητά μας, είναι η πολιτική στον τομέα του Φαρμάκου.

Το Υπουργείο θα προσχωρήσει το επόμενο διάστημα στη συγκρότηση μιας ειδικής Επιτροπής, αποστολή της οποίας θα είναι να αξιολογεί τα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα που είναι αναγκαίο να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα. Είναι περιττό να πω ότι τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι επιστημονικά και όχι δημοσιονομικά. Συνεργαζόμαστε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος μας παρέχει τεχνική βοήθεια στο θέμα αυτό και εγγυάται την κουλτούρα της καθολικής κάλυψης των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού.

Παράλληλα, αναβαθμίζεται ο μηχανισμός διαπραγμάτευσης για προσιτές τιμές αποζημίωσης στα νέα ακριβά φάρμακα. Εκεί όπου η διαδικασία της διαπραγμάτευσης εφαρμόστηκε ήδη, όπως στα φάρμακα για τη χρόνια ηπατίτιδα C, έχουμε σημαντικές εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να διασφαλίσουμε την πρόσβαση στις νέες θεραπείες σε πενταπλάσιο αριθμό ασθενών. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Επίσης, το Υπουργείο προωθεί την αναβάθμιση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Και, συνεπώς, την ορθολογική χρήση των εξετάσεων και των φαρμάκων».

Και το ΕΚΑΒ

Ένας τέταρτος τομέας προτεραιότητας –και κλείνω- αφορά τη ριζική αναβάθμιση του ΕΚΑΒ. Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η πρόσληψη 186 διασωστών, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών που προκάλεσε το κύμα αποχωρήσεων των τελευταίων χρόνων. Προσελήφθησαν, επίσης, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ 31 διασώστες για τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων, καθώς και 50 διασώστες για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, ενώ άλλες 29 προσλήψεις για έναν χρόνο έγιναν μέσω του ΟΑΕΔ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρόσληψη 93 νέων διασωστών, με βάση τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί από τον ΑΣΕΠ. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 90 νέων ασθενοφόρων και κινητών μονάδων, που ήταν σε εκκρεμότητα από το 2007 και συγκροτήθηκε η νέα βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο για την κάλυψη των Κυκλάδων, καθώς και ένας μηχανισμός αεροδιακομιδών στην Χαλκιδική για τους καλοκαιρινούς μήνες και ετοιμάζονται και άλλες δύο βάσεις, η μία στο Βόρειο Αιγαίο, στη Μυτιλήνη και η άλλη στο Ιόνιο, στο Άκτιο της Πρέβεζας.

Μέσα στο φθινόπωρο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια 100 νέων ασθενοφόρων. Στον στόλο αυτό θα προστεθούν και τα 143 ασθενοφόρα που δώρισε στο ΕΚΑΒ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και τα 30 ασθενοφόρα που δωρίζει η κοινοπραξία του αγωγού ΤΑP για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας».

Check Also

Ψηφιακή Στρογγυλή Τράπεζα από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο περί αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ

Οι επιπτώσεις από την πανδημία του COVID-19 δημιούργησαν νέα δεδομένα στην καθημερινότητα όλων, αναδιαμορφώνοντας και …