Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / ΠΟΣΚΕ: Προτάσεις για την αμοιβή των ιατρών κατά την έκδοση άυλης συνταγής

ΠΟΣΚΕ: Προτάσεις για την αμοιβή των ιατρών κατά την έκδοση άυλης συνταγής

Μετά από πολλά ερωτήματα περί τρόπου διαχείρισης της έκδοσης άυλης συνταγής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) προτείνει:

  • Άυλη συνταγή και χωρίς την παρουσία του ασθενή και, κατ’ εξαίρεση, για όσο διαρκούν τα μέτρα για τον κορονοϊό, εκδίδεται σύμφωνα με τους κανόνες ιατρικής δεοντολογίας και επιστήμης, εφόσον κρίνει ο θεράπων ιατρός ότι δεν χρειάζεται να επανεξετάσει τον ασθενή κλινικά ή με τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και πράξεις για να επανεκτιμήσει την θεραπεία του. Η συνταγή αυτή πρέπει να περιορίζεται μόνο σε ασθενείς που παρακολουθεί χρονίως ο ιατρός ως θεράπων ιατρός τους και για την πάθηση και μόνο που έχουν. Δεν είναι σκόπιμο και δεν το προτείνουμε σε καμία περίπτωση αυτό να γίνεται σε ασθενείς που δεν παρακολουθεί ο ιατρός, αν δεν έχει προηγηθεί εξέταση με φυσική παρουσία του ασθενή.
  • Για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, πρέπει να εκδίδεται επίσκεψη, όπως μέχρι τώρα. Ο ΙΣΑ έχει ζητήσει με έγγραφό του από τον ΕΟΠΥΥ και για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, να μην είναι απαραίτητη η υπογραφή του ασθενούς στο έντυπο της επίσκεψης για να αμειφθεί ο ιατρός, αρκεί να αναγράφεται στο πεδίο σχόλιο της επίσκεψης «άυλη συνταγή και αριθμός της συνταγής». Στην πρόταση αυτή συμφωνούμε κι εμείς, και αναμένουμε την απάντηση του ΕΟΠΥΥ.
  • Εφόσον ολοκληρωθούν οι 200 επισκέψεις των συμβεβλημένων ή για τους μη συμβεβλημένους ιατρούς, συμβουλεύουμε να εκδίδεται φορολογικό στοιχείο (απόδειξη έστω και δωρεάν αν δεν λαμβάνεται αμοιβή), στην οποία ο ιατρός θα αναγράφει την αμοιβή του, προς αποφυγή μελλοντικών φορολογικών εμπλοκών σε ελέγχους. Ο τρόπος λήψης της αμοιβής είναι ευθύνη του κάθε ιατρού (π.χ. μέσω μεταφοράς σε τραπεζικό λογαριασμό του ιατρού από τον ασθενή).

Check Also

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δωρεάν αλλά όχι υποχρεωτικό το εμβόλιο – Οι γιατροί θα εμβολιαστούν πρώτοι

“Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα είναι δωρεάν από την Πολιτεία, δεν θα είναι υποχρεωτικό …