Αρχική / Επικαιρότητα / Πονόλαιμος το καλοκαίρι; Πώς να τον κρατήσουμε μακριά

Πονόλαιμος το καλοκαίρι; Πώς να τον κρατήσουμε μακριά

Αν και ο πονόλαιμος συνηθίζει να μας ταλαιπωρεί κυρίως τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι λίγες οι φορές που, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας, εμφανίζεται και το καλοκαίρι, στερώντας μας στιγμές απο τις καλοκαιρινές διακοπές.

Κυριότεροι παράγοντες: η χρήση των κλιματιστικών, οι ιοί, τα παγωτά και τα κρύα ποτά, καθώς και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με έρευνες, ο πονόλαιμος διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες. Τα είδη του πονόλαιμου που συνήθως μας ταλαιπωρούν το καλοκαίρι είναι πόνος κατά την κατάποση, βραχνάδα, φαγούρα, γδάρσιμο, τσούξιμο, κάψιμο (αγκάθια), ξερόβηχας (αίσθηση ξηρότητας) κ.λπ.

Όπως πάντα, η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση. Για τον λόγο αυτό:

  • Λαμβάνετε άφθονα υγρά (νερό, φρεσκοστυμμένοι χυμοί και ροφήματα): Τα υγρά βοηθούν στη ρευστοποίηση και την αποβολή των εκκρίσεων από τον λαιμό και τη μύτη, ενυδατώνοντας τον οργανισμό.
  • Αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, από ψυχρό και θερμό χώρο.
  • Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας συχνά και καλά. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μερικές ώρες σε μια μολυσμένη επιφάνεια, όπως το χερούλι της πόρτας ή το τηλέφωνο. Έτσι, ακουμπώντας τα, μεταφέρουμε τον ιό πολύ εύκολα.
  • Αποφύγετε τα παγωμένα νερά, ποτά και τροφές. Προτιμάτε την κατανάλωσή τους σε δροσερές θερμοκρασίες, και όχι παγωμένα.

Ανεξάρτητα από την αιτία του πονόλαιμου, η φλεγμονή είναι ο βασικός μηχανισμός που οδηγεί στον πόνο, τον ερεθισμό και την ερυθρότητα.

Τα σκευάσματα σε μορφή παστίλιας, που δεν περιέχουν αντιβιοτικό, όπως π.χ. οι Strepsils, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην παροχή δραστικού συστατικού απευθείας στον λαιμό, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της φλεγμονής. Καθώς οι παστίλιες διαλύονται, το ενεργό συστατικό καλύπτει την προσβεβλημένη περιοχή και παραμένει εκεί περισσότερο χρόνο από ό,τι με άλλα φαρμακευτικά σχήματα (σπρέι και γαργάρες). Επιπλέον, οι παστίλιες διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, βοηθώντας τον λαιμό να μαλακώσει.

Προσοχή. Για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου δεν λαμβάνουμε αντιβιοτικά.

Θα πρέπει, ωστόσο, να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας:

  • Όταν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί, καθώς και αν έχετε τυχόν άλλα συμπτώματα, όπως βήχα, συνάχι, υψηλό πυρετό, δύσπνοια.
  • Εάν παρατηρήσετε ότι οι περιοχές δεξιά και αριστερά του λαιμού σας (λεμφαδένες) είναι πρησμένες.
  • Όταν οι αμυγδαλές σας πονούν πολύ και έχουν μαζέψει πύον (αμυγδαλίτιδα).
  • Αν έχετε παρατεταμένη βραχνάδα (πάνω από 3 εβδομάδες) ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις βραχνάδας.
  • Εάν βουλώνουν και πονούν τα αυ­τιά σας (ωτίτιδα), δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καθόλου από τη μύτη και νιώθετε μεγάλο βάρος στην περιοχή (πιθανή ένδειξη ιγμορίτιδας).

Γράφει ο Δρ. Στάθης Σκληρός,
Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ

Check Also

«Μην λαμβάνετε αντιβίωση για λάθος λόγους, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αναρρώσει», λένε οι ειδικοί

Τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευθύνονται για τον θάνατο 33.000 ανθρώπων το 2015 …