Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / ΠΟΕΔΗΝ: «Η ανάταση του ΕΣΥ απαιτεί πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησης και προσλήψεων»

ΠΟΕΔΗΝ: «Η ανάταση του ΕΣΥ απαιτεί πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησης και προσλήψεων»

Ανακοίνωση έσπευσε να εκδώσει η ΠΟΕΔΗΝ, μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, 12 Σεπτεμβρίου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την εικόνα του ΕΣΥ, όπως το παρέλαβαν από τους προκατόχους τους. Συγκεκριμένα, οι της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρουν:

«Ο Υπουργός Υγείας χθες, στη συνέντευξη Τύπου, περιέγραψε την κακή κατάσταση του ΕΣΥ, επιβεβαιώνοντας απόλυτα σχετικές καταγγελίες και στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ που δημοσιοποίησε στο σχετικό υπόμνημα, το οποίο κατέθεσε στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας εν όψει ΔΕΘ.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται για το προσωπικό και τη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων είναι ακριβέστατα.

Ο Υπουργός, με τη συμβολή του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών, είπε ότι τα χρέη των νοσοκομείων είναι πάνω από 800 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο 2019. Η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε ότι τα χρέη των Νοσοκομείων τέλος Ιουνίου ήταν 1 δισ. ευρώ (αυτό είναι και το πραγματικό νούμερο). Με δεδομένο ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι μηδενικοί και δεν μπορούν να αποπληρώσουν ανεξόφλητες οφειλές, τα εν λόγω χρέη θα καταστούν ληξιπρόθεσμα.

Ο Γεν. Διευθυντής των Οικονομικών είπε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των Νοσοκομείων είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Γνωρίζουμε, όμως, ότι σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων που έχουν υπογραφεί από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας, δεν μπορούν να αγγίξουν τα νοσοκομεία τα εν λόγω ταμειακά διαθέσιμα, αφού δεν εγγράφονται στους προϋπολογισμούς. Εξάλλου, τα όποια ταμειακά διαθέσιμα που δεν είναι εγγεγραμμένα στους προϋπολογισμούς, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Αρχές Οκτώβρη οι κωδικοί των Προϋπολογισμών του έτους 2019 στερεύουν!

Στα νούμερα του προσωπικού που ανακοινώθηκαν, δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι πολυάριθμες μετακινήσεις, αποσπάσεις υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες εκτός νοσοκομείων.

Ο Υπουργός αναφέρει την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων σύμφωνα, όπως είπε, με στοιχεία των Διοικητών των Νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών.

Πώς γίνεται οι ίδιοι άνθρωποι που πριν τις εκλογές μας διέψευδαν, κατόπιν υποδείξεων τής τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και υπέβαλλαν μηνύσεις στην ΠΟΕΔΗΝ για διασπορά ψευδών ειδήσεων, τώρα να παραδέχονται οι ίδιοι αυτά που λέγαμε τότε εμείς;

… Η Δημόσια Υγεία, το ΕΚΑΒ και τα Νοσοκομεία, για να αναταχθούν, χρειάζονται πιο γενναίο πρόγραμμα προσλήψεων και χρηματοδότησης. Οι 2.000 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν δεν φθάνουν (25.000 λιγόστεψε το προσωπικό τα χρόνια των μνημονίων, 1.500 αποχωρούν κατ’ έτος, 12.000 συμβασιούχων είναι άγνωστη η τύχη τους και απαιτείται ανανέωση των συμβάσεων).

Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας θα πρέπει σταδιακά να συγκλίνουν με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από 5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο 7,5% του ΑΕΠ). Μόνο έτσι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον εξοπλισμό και τις υποδομές».

«Θεωρούμε θετικό το ότι ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε πως οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αυταπάρνηση και το ότι θα προβεί σε νομοθέτηση μέτρων για την εξάλειψη περιστατικών βιαιοπραγίας και χειροδικίας στο προσωπικό των Νοσοκομείων», κατέληξαν στην ανακοίνωσή τους οι της ΠΟΕΔΗΝ.

Check Also

Υποχρεωτικό το σήμα “Health First” για τα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν το 2020 – Όλη η ΚΥΑ για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων

Στη δημοσιότητα δόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών …