Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΠΟΕΔΗΝ: «Ακτινογραφία» των υγειονομικών μονάδων της Κεντρικής Μακεδονίας, εν όψει εγκαινίων της ΔΕΘ

ΠΟΕΔΗΝ: «Ακτινογραφία» των υγειονομικών μονάδων της Κεντρικής Μακεδονίας, εν όψει εγκαινίων της ΔΕΘ

Εξαιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης σε γιατρούς, νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και σε χρηματοδότηση, τα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά σε παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Το ίδιο συμβαίνει και με την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τα Κέντρα Υγείας. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να διακομίζονται περισσότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και να προσέρχονται πάνω από 1.000 άτομα στις εφημερίες των τριών μεγάλων νοσοκομείων (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου), με μειούμενο προσωπικό και χαμηλή χρηματοδότηση.

Όσοι ασθενείς δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, προσέρχονται στις εφημερίες των νοσοκομείων, περιμένοντας έως και 10 ώρες. Διαλογή περιστατικών στα ΤΕΠ κάνουν διοικητικοί υπάλληλοι και όχι γιατροί! Κινδυνεύουν οι ασθενείς, επειδή δεν μπορεί να εκτιμηθεί σωστά η κατάστασή τους (π.χ. Γεννηματά).

Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας ερειπώνουν. Δεν συντηρούνται, ούτε ανακαινίζονται. Φύλαξη δεν υπάρχει στις περισσότερες μονάδες υγείας. Τα περιστατικά βίας κάθε ημέρα και περισσότερα.

Ασθενείς περιμένουν 1 χρόνο στη λίστα αναμονής για χειρουργεία, λόγω αδυναμίας λειτουργίας των χειρουργικών αιθουσών από ελλείψεις σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Μεγάλος κίνδυνος για τους ασθενείς (π.χ. Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, ΑΧΕΠΑ).

Λειτουργούν τμήματα με τριτοκοσμικές συνθήκες, άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων. Κατεστραμμένος ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Στάζουν οι οροφές των κλινικών (π.χ. ΑΧΕΠΑ, Κιλκίς). Εφημερεύοντα νοσοκομεία δεν διαθέτουν Αξονικό Τομογράφο (Αγ. Δημήτριος, Νάουσα).

Σε άλλα νοσοκομεία, παρότι υπάρχει Αξονικός, είναι κλειστός σε πολλές βάρδιες, λόγω έλλειψης Προσωπικού (π.χ. Κιλκίς). Στα Γιαννιτσά υπάρχει καινούργιος Αξονικός, αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού και αργοπορία στην αδειοδότηση από τον Δημόκριτο. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αγ. Δημητρίου εξασφάλισε μαστογράφο, αλλά η Διοίκηση δεν το δέχθηκε. Το Νοσοκομείο λειτουργεί με έναν παλαιό που είναι για τα σκουπίδια.

Μεγάλες ελλείψεις σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Τμήματα ζωτικής σημασίας Νοσοκομείων είναι κλειστά, λόγω έλλειψης προσωπικού (Νάουσα, Γουμένισσα, Γιαννιτσά). Το Νοσοκομείο Σερρών είναι στα όρια της κατάρρευσης, λόγω τραγικών ελλείψεων γιατρών. Νοσοκομεία έχουν απολέσει τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα, λόγω έλλειψης Προσωπικού (π.χ. Γουμένισσα).

Κλίνες ΜΕΘ εξοπλισμένες, έτοιμες να λειτουργήσουν, είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού (8 κλίνες Παπαγεωργίου). Υπολειτουργεί η ΜΕΘ 4 κλινών στο Πολύγυρο. Μόνο 3 κλίνες ΜΕΘ στη Βέροια. Σταμάτησαν ακόμη και φυσιολογικοί τοκετοί (Έδεσσα).

Μεγάλες ελλείψεις σε Τραυματιοφορείς (π.χ. Βέροια). Η κατάσταση είναι τραγική.

Οι νοσηλευτές που στηρίζουν τα νοσοκομεία έχουν μέσο όρο ηλικίας 45- 55 ετών, με 25-35 χρόνια προϋπηρεσίας σε κυκλικό ωράριο και εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις, λόγω ελλείψεων, καλύπτουν σε ένα ωράριο και δύο τμήματα. Ένας νοσηλευτής στη βάρδια σε ΜΕΘ (Έδεσσα) ή ένας για 40 ασθενείς στις κλινικές. Ένας τραυματιοφορέας για ολόκληρο νοσοκομείο.

Λιγοστοί βοηθοί θαλάμων, εργάτες, καθαριστές, προσωπικό πλυντηρίων-ιματισμού. Οι λιγοστοί νοσηλευτές αναγκάζονται να καλύψουν κι αυτές τις ελλείψεις.

Η Τεχνική Υπηρεσία υπολειτουργεί σε όλα τα νοσοκομεία. Όλες οι τεχνικές εργασίες ανατίθενται σε ιδιώτες (ιδιωτικοποίηση και της τεχνικής υπηρεσίας).

Οι ασθενείς με εξιτήριο, που πρέπει να μεταφερθούν με ασθενοφόρο στην οικία τους, παραμένουν σε αναμονή πολλές επιπλέον ημέρες στο νοσοκομείο (κίνδυνος νοσοκομειακών λοιμώξεων, αύξηση κόστους νοσηλείας, δεν απελευθερώνονται τα πολύτιμα κρεβάτια) και όσοι μπορούν οικονομικά αναγκάζονται να καλέσουν «λευκό ταξί».

Κέντρα Υγείας χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, φύλαξη, υλικά. Δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία θώρακος, μια γενική αίματος. Σκουριάζουν πανάκριβα μηχανήματα. Σε συνδυασμό με τη διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ, κινδυνεύουν οι ζωές ασθενών έκτακτων περιστατικών.

Η δε Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση καρκινοβατεί…

Check Also

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, 22/1, στο «Αγία Όλγα» για τις ελλείψεις προσωπικού

Πολύ μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρουσιάζει το νοσοκομείο «Αγία Όλγα», το οποίο …