Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / ΠΙΣ: «Η βελτίωση της εκπαίδευσης και του Συστήματος Υγείας απαιτεί συλλογικές και όχι μονομερείς αποφάσεις»

ΠΙΣ: «Η βελτίωση της εκπαίδευσης και του Συστήματος Υγείας απαιτεί συλλογικές και όχι μονομερείς αποφάσεις»

Την αντίθεσή του τόσο με τις συμβάσεις των ιατρών ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ, όσο και με τις ρυθμίσεις που προωθούνται και αφορούν τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και τη λειτουργία των επιστημονικών εταιρειών, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Το Δ.Σ. του ΠΙΣ, κατά τη συνεδρίαση της 1ης Ιουνίου 2018, αποφάσισε μεταξύ άλλων να δηλώσει στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την αντίθεσή του με τον τρόπο διαμόρφωσης των νέων συμβάσεων των ιατρών –πλην οικογενειακών– με τον ΕΟΠΥΥ, μετά την πρόσκληση του Υπουργείου για συνάντηση Ομάδας Εργασίας Υπουργείου Υγείας και ΠΙΣ. Η πρόσκληση αφορά τη διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων των νέων συμβάσεων ιατρών, λοιπών ειδικοτήτων, πλην οικογενειακών ιατρών.

Λαμβάνοντας υπόψη και το περίγραμμα των θέσεων του Υπουργείου, όσον αφορά τις συμβάσεις αυτές, ο ΠΙΣ απαντά ότι οι θέσεις του Υπουργείου Υγείας είναι διαμετρικά αντίθετες προς τις πάγιες και ψηφισμένες, μέσα από Συλλογικά Όργανα, θέσεις του ΠΙΣ.

Συγκεκριμένα, για να προχωρήσει η συζήτηση της Ομάδας Εργασίας, ο ΠΙΣ ζητά να απαντηθεί από το Υπουργείο Υγείας εάν υπάρχει διάθεση από την Πολιτική Ηγεσία σύγκλησης με τις θέσεις του για συλλογική σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με:

  • Ελεύθερη επιλογή ιατρού.
  • Κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή.
  • Αξιοποίηση του εξωνοσοκομειακού ιατρικού δυναμικού της χώρας.
  • Κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε επισκέψεις.

Επίσης, ζητά αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς ιατρούς με απάλειψη του gatekeeping, το οποίο αποτελεί φραγμό για τις συμβάσεις με τους ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων.

Ακόμη, ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ να καλύψει τις ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές των ιατρών με τους οποίους θα συμβληθεί.

Ο ΠΙΣ διαμαρτύρεται έντονα για τη στάση του Υπουργείου Υγείας, να μη λάβει καθόλου υπόψη του τις θέσεις του Συλλόγου, οι οποίες και κατά την τελευταία συνάντηση του Δ.Σ. του ΠΙΣ και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, τέθηκαν αναλυτικά.

Επίσης, ο ΠΙΣ ζητά από τη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τη Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση – Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες – Κε.Σ.Υ., με θέσεις όπως τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας και εστάλησαν στις Ιατρικές Εταιρείες.

Ο ΠΙΣ ζητά :

  • Τη διατήρηση της διοικητικής – οικονομικής – επιστημονικής αυτοτέλειας και της νομικής μορφής των Ιατρικών Εταιρειών με διατήρηση της επωνυμίας τους.
  • Τη διατήρηση του ρόλου του Κε.Σ.Υ. ως γνωμοδοτικού οργάνου και όχι ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

Ως Ανώτατο Θεσμικό Όργανο για θέματα Υγείας, ο ΠΙΣ συνεργάζεται αρμονικά με τις Ιατρικές Εταιρείες και η μετατροπή τους σε Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας, καταργεί την επιστημονική τους ελευθερία όπως αναφέρεται στο καταστατικό τους. Οποιαδήποτε μετατροπή τους μπορεί να γίνει μόνο μέσα από δικαστικές αποφάσεις και όχι διοικητικές.

Η ελευθερία των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών, όπως περιλαμβάνεται στο καταστατικό ίδρυσής τους, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Οι προσπάθειες για βελτίωση της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας απαιτούν συλλογικές και όχι μονομερείς αποφάσεις, ερήμην της ιατρικής κοινότητας.

Check Also

Συνάντηση Βασίλη Κικίλια – Στέλλας Κυριακίδου: Απόλυτη η ευθυγράμμιση μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ευρωπαϊκών πολιτικών Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συναντήθηκε στο Υπουργείο Υγείας με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας …