Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΠΕΦ: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα συνεχίσει να παράγει και να επενδύει στην Ελλάδα

ΠΕΦ: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα συνεχίσει να παράγει και να επενδύει στην Ελλάδα

Την ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, παρουσία περισσότερων από 450 εκπροσώπων του πολιτικού, δημοσιογραφικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού χώρου, των φορέων και οργανισμών του φαρμάκου, των συλλόγων ασθενών, καθώς και στελεχών των εταιρειών-μελών της Π.Ε.Φ. Την κοπή της πίτας ευλόγησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’, ο οποίος ευχαρίστησε την Π.Ε.Φ. για τη σημαντική συνεισφορά της στην προσπάθειά της Εκκλησίας της Ελλάδος να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων που χρειάζονται φάρμακα, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, αφού ευχήθηκε καλή χρονιά επισήμανε την ανάγκη το έτος που διανύουμε να είναι η τελευταία περίοδος τόσο δραστικής δημοσιονομικής προσαρμογής, σημειώνοντας ότι «η ελληνική παραγωγή φαρμάκων έχει αναδειχθεί από μια σειρά μελετών από ανεξάρτητους φορείς ως ένας εν δυνάμει αναπτυξιακός κλάδος, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την ύφεση». Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σημείωσε, καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις στους αρμόδιους φορείς, σχετικά με την πολιτική γενοσήμων, τον εξορθολογισμό του συστήματος τιμολόγησης με τη διαμόρφωση ενός δείκτη προστιθέμενης αξίας, καθώς και την είσοδο νέων φαρμάκων στην αγορά, ώστε να αρθεί ένα μέρος του αδιεξόδου και να διασφαλιστεί η πρόσβαση του Έλληνα ασθενή σε κάθε απαραίτητη φαρμακευτική θεραπεία. Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Φ. τόνισε επίσης ότι «σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως το φάρμακο, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές», ενώ έκλεισε αισιόδοξα την τοποθέτησή του, λέγοντας πως «έχουμε σημαντικό μέλλον μπροστά μας, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγει και θα συνεχίσει να παράγει στην Ελλάδα, επενδύει και θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα, και θα συνεχίσει να έχει την έδρα της εδώ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννης Μπασκόζος, ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να εξασφαλίσει πρόσβαση στον καθένα στο φάρμακο που έχει ανάγκη, την ώρα που το έχει ανάγκη, και όχι σε υπέρμετρο κόστος, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε αυτό το καθήκον θέλουμε να έχουμε και τη φαρμακοβιομηχανία σύμμαχο». Σημείωσε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να βρεθεί «η χρυσή τομή ανάμεσα στην επιβίωση της εγχώριας παραγωγής, με αξιοπρεπείς τιμές, σε συνδυασμό με την ανάγκη των ασθενών να έχουν πρόσβαση σε υψηλής αξίας καινοτόμα φάρμακα».

Check Also

Η πολιτική για το φάρμακο επηρεάζει ασθενείς και κοινωνία

Οι εκκρεμότητες στον τομέα του φαρμάκου παραμένουν και είναι πολλές. Ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε σε …