Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Περί προοπτικών εξέλιξης σε Δημόσια Υγεία και Φάρμακο το 10ο Pharma & Health Conference

Περί προοπτικών εξέλιξης σε Δημόσια Υγεία και Φάρμακο το 10ο Pharma & Health Conference

Ένα παράθυρο διαλόγου για τις προοπτικές εξέλιξης τόσο της Δημόσιας Υγείας, όσο και για τα τεκταινόμενα στον χώρο του φαρμάκου άνοιξε στo επετειακό 10ο Pharma & Health Conference. Την ευκαιρία για ζύμωση απόψεων, αλλά και τη δια ζώσης ενημέρωση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, κ.κ. Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη, είχαν εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, επιστημόνων και κοινωνικών φορέων, καθώς και στελέχη της αγοράς Υγείας.

Την αναγκαιότητα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων ανέδειξε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, κα Άννα Μαστοράκου, αναφερόμενη στο clawback. Μείζονος σημασίας είναι η ενίσχυση του αντίστοιχου κωδικού με τα 50 εκατ. ευρώ περίπου από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΟΠΠΥ, σύμφωνα με την κα Μαστοράκου. Πρόκειται για κονδύλι που προέρχεται από την εξυπηρέτηση Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο, στα βασικά αιτήματα του κλάδου παραμένει η κατάργηση του clawback.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόσφατα εκλεγμένος Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε επίσης στο καυτό ζήτημα του clawback. Με αφορμή τις προκλήσεις για τη νέα ηγεσία του Υπουργείου, ο ίδιος υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν τόσο οι γιατροί, όσο και η ιδιωτική πρωτοβουλία, έχουν καλύψει αρκετά κενά στον χώρο της Υγείας.

Αναφερόμενος σε ατελέσφορες μνημονιακές πολιτικές που επέφεραν το Σύστημα Υγείας σε σημείο καμπής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τόνισε την ασύστολη υπερφορολόγηση για τις φαρμακευτικές εταιρείες. «Είμαστε, όμως, στα μέσα του έτους και, όπως φαίνεται, το clawback σε επίπεδο ΕΟΠΥΥ θα κλείνει φέτος στα 750 εκατ. ευρώ, όταν πέρσι έκλεισε στα 571 εκατ. ευρώ. Το νοσοκομειακό clawback θα κλείσει στα 400 εκατ. ευρώ από 260 εκατ. ευρώ που έκλεισε πέρσι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνολικά πρόκειται για ποσό υποχρεωτικής επιστροφής 1,250 δισ. ευρώ, χωρίς να προσθέσουμε τα περίπου 500 εκατ. ευρώ rebate που πληρώνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Στις συνέπειες της εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών αναφέρθηκε και η Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κα Φαίη Κόσμοπούλου, σχολιάζοντας ότι πλέον πρέπει να ανακτηθεί η «οικονομική μας αυτονομία». Στον άξονα μιας αναπτυξιακής διάστασης της Οικονομίας που μπορεί να φέρει μια σύγχρονη ιατροφαρμακευτική πολιτική, η κα Κοσμοπούλου υπογράμμισε ότι στη χώρα μας σήμερα λειτουργούν 29 σύγχρονες μονάδες, με 11.000 εργαζόμενους και με 53.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ το ελληνικό φάρμακο αποτελεί το 2ο πιο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας.

«Η υγειονομική πολιτική της χώρας, την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης, ενσωμάτωσε από την περιφέρεια στο κέντρο της εσωτερικής όξυνσης –όχι άδικα– την πολιτική φαρμάκου. Τα αποτελέσματα αυτής της στόχευσης ήταν η μετατόπιση του κέντρου βάρους της διαχείρισης από ασθενοκεντρικό σε οικονομικό, με κοστολογικό πρόσωπο και μόνο», επεσήμανε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum και Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, κ. Μάκης Παπαταξιάρχης.

Η «πρόληψη και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» βρέθηκε στο επίκεντρο του πρώτου πάνελ συζήτησης, με συντονιστή τον δημοσιογράφο και υπεύθυνο προγράμματος του συνεδρίου, κ. Αιμίλιο Νεγκή.

Η αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας είναι στοιχείο-κλειδί για την καλύτερη πρόληψη, σύμφωνα με τον Δρ. Ανάργυρο Μαριόλη, διευθυντή στο Κέντρο Υγείας στην Αρεόπολη της Μάνης.

Συμπλήρωσε, δε, πως οι κάτοικοι στην επαρχία προσέχουν λιγότερο την υγεία τους (τσιγάρο, αλκοόλ κ.λπ.).

Στη μετάβαση σε μια νέα περίοδο για τον κλάδο στάθηκε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΣΥ, κ. Ελευθέριος Θηραίος, τονίζοντας για τον ηλεκτρονικό φάκελο και τα πρωτόκολλα ότι «είμαστε σε μια εποχή ηλεκτρονική πλέον και τόσο γιατροί όσο και οι ασθενείς θα πρέπει να προσαρμοστούν». Το νέο μοντέλο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Θηραίο, θα πρέπει να διευκολύνει την πρόσβαση στους αδύναμους, αλλά και τη δυνατότητα ελευθερίας επιλογής στους υπόλοιπους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, κ.  Ζαχαρίας Ραγκούσης, συμφώνησε στην αλλαγή νοοτροπίας, σημειώνοντας πως οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα έχουν δώσει πολλά χρήματα για καμπάνιες για πρόληψη, χωρίς να υπάρχει ανταπόδοση.

«Θέλουμε να μας βλέπουμε κι εμάς ως κομμάτι της Πολιτικής Υγείας! Οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν και να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν, σε όλα τα κομμάτια: και της πρόληψης και της Πολιτικής Υγείας. Πρέπει, δηλαδή, να μη βλέπουμε μόνο το πρόβλημα, αλλά το πού να κατευθύνουμε τον κόσμο (διατροφή, άθληση κ.λπ.). Όλοι ζητάμε μείωση φόρων. Γιατί, όμως, να μειωθεί ο φόρος στα τσιγάρα ή σε ανθυγιεινά τρόφιμα;», διερωτήθηκε.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ethos Events, σε συνεργασία με τον ενημερωτικό ιστότοπο υγείας Virus.com.gr, το περιοδικό Pharma & Health Business, και το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr. Eίχε, δε, την υποστήριξη των ακόλουθων χορηγών:

SILVER SPONSORS: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (ΠΕΦ), BFF BANKING GROUP, IQVIA, PFIZER

BRONZE SPONSORS: ASTELLAS, ASTRAZENECA, GSK, KAFEA TERRA/ILLY, MERCEDES, ROCHE HELLAS

DISTINGUISHED CORPORATE PARTICIPATIONS: BAYER, ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ, BOEHRINGER INGELHEIM, BRISTOL MYERS SQUIBB, BUSINESS WITH, CENTRAL KEYSTONE, GILEAD, INNEWS, LEO PHARMA, LINARDAKIS, OGILVY, PUBLIC, SANOFI, SIEMENS HEALTHINEERS.

CORPORATE PARTICIPATIONS: AGILIS, AIDPLUSCARE, FARMASYN, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, LUNDBECK, MEDIAPHARM, MENARINI HELLAS, MERCK, ROCHE DIAGNOSTICS.

UNDER THE AUSPICES OF: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (ΠΕΦ), ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΦΕΕ), PHARMA INNOVATION FORUM, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ (ΣΕΙΒ).

Check Also

Βασίλης Κικίλιας: Με sms το αποτέλεσμα των rapid tests – Τι έδειξαν μέχρι στιγμής οι έλεγχοι στο Σύνταγμα

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Αρκουμανέα,  επισκέφθηκε …