Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Περί ευοίωνων προοπτικών του Ιαματικού Τουρισμού το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής στα Καμένα Βούρλα

Περί ευοίωνων προοπτικών του Ιαματικού Τουρισμού το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής στα Καμένα Βούρλα

Με θέμα τις ευοίωνες προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας από την αξιοποίηση του Ιαματικού Τουρισμού πραγματοποιήθηκε στις 6-8 Οκτωβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής στα Καμένα Βούρλα. Το συνέδριο συνδιοργάνωσε η ΚΕΔΕ, Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του ΠΙΣ, του ΙΣΑ και σε συνεργασία με την Τσεχική Πρεσβεία.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ε. Καραΐσκος, Αντιπεριφερειάρχης ΠΣΕ , Ι. Συκιώτης, Δήμαρχος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου και ο Δ. Mπίνος, Δήμαρχος Αλμωπίας, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδος. Επιπλέον, παρέστησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, βουλευτές, πρώην υπουργοί, καθώς και ο πρέσβης Τσεχικής Δημοκρατίας Bondy Jan ,η Χ. Νικολάου, Καθηγήτρια Ιατρικής Αντιπρόεδρος ΚΕΣΥ και ο Α Κατσίκης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Οδοντιάτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στην Ελλάδα αναβλύζουν σε 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία πηγαία νερά, πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία – ένας πλούτος που μένει αναξιοποίητος, καθώς μόνο 109 πηγές είναι ενεργοποιημένες και οι 43 είναι αναγνωρισμένες με Φ.Ε.Κ. για θεραπευτικές ενδείξεις και αντενδείξεις.

Η αξιοποίηση των πολλών σημαντικών ιαματικών πηγών μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού και να συντελέσει στην ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, τόνισαν στις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι η Ευρώπη έχει 1.400 ανεπτυγμένες λουτροπόλεις, στις οποίες απασχολούνται 750.000 άτομα, με ετήσιο τζίρο 45 δισ. ευρώ από τις 180 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

« Ο Ιαματικός Τουρισμός αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο διεθνώς τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά για να συμμετέχει και η Ελλάδα στην παγκόσμια αυτή αγορά, χρειαζόμαστε όραμα, σχέδιο και εθνική συστηματική προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναγέννηση. Κάνουμε βήματα μπροστά για να καταστήσουμε τον Τουρισμό Υγείας μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και ανάδειξης της Ελλάδας σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, 12 μήνες τον χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό συστήσαμε το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας, με στόχο την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, αξιοποιώντας τις πλέον αποδοτικές πολιτικές προβολής και μάρκετινγκ και συμβάλλοντας παράλληλα στον τομέα της παροχής συστηματικής και δομημένης εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλους τους τομείς του Τουρισμού Υγείας. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα, σε μια χώρα που δοκιμάζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια από μια δομική κρίση», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποιότητα και μοναδικότητα των ιαματικών φυσικών πόρων, έχει απεριόριστη δυναμική ανάπτυξης των κέντρων θαλασσοθεραπείας, λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της και του εξαίρετου βιοκλίματος. Σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της, σε ένα εξαιρετικά όμορφο φυσικό περιβάλλον βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή, θα μπορούσε να αποτελεί τον ιδανικό προορισμό», επεσήμανε ο καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, τ. Αντιπρύτανης.

Check Also

Αποδοχή των μέτρων για τον κορονοϊό μεν, αλλά γενική χαλάρωση μετά την άρση τους, δείχνει έρευνα του ΙΣΑ

Η αποδοχή της πολιτικής που ακολουθήθηκε για την αναχαίτηση της επιδημίας, η ανάδειξη της αξίας …