Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Περί ατομικής ανευθυνότητας

Περί ατομικής ανευθυνότητας

Βρισκόμαστε σε πόλεμο κι όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες καταστάσεις, εκτός από τα θύματα, που σε αυτή την περίπτωση είναι τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό, έχουμε και τις παράπλευρες απώλειες. Έχουμε επίσης απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες πολλές φορές καταστάσεις, που επιβαρύνουν το κλίμα και δυσκολεύουν τη διαχείριση του προβλήματος.

Ατομική ευθύνη και ενσυναίσθηση είναι τα μοναδικά όπλα που έχουμε για την ώρα και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι επιτέλους ότι οι όποιες πράξεις μας σε περιόδους κρίσης προκαλούν μία σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων. Η αδιαφορία για παράδειγμα ή καλύτερα η αδυναμία να κατανοήσουν και να αποδεχτούν κάποιοι την σοβαρότητα της κατάστασης, οδηγεί μέρα με την ημέρα σε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, που αυτά με τη σειρά τους προκαλούν μεγαλύτερο πανικό στους λιγότερο ψύχραιμους. Κλείνουν τα σχολεία, πάμε στις καφετέριες. Κλείνουν και αυτές, πάμε στις παραλίες. Κλείνουν τα πάντα, μαζευόμαστε χαλαρά στα πεζοδρόμια με έναν καφέ στο χέρι για «ψιλοκουβέντα» και ακολουθούν περιορισμοί και πρόστιμα για συναθροίσεις με πάνω από δέκα άτομα. Και πάει λέγοντας…

Ανεξέλεγκτο είναι και το κυνήγι των κρουσμάτων και των θανάτων από τον ιό, αλλά και τα σενάρια που έχουν να κάνουν με τις θεραπείες, τις ελλείψεις του ΕΣΥ, τις καραντίνες και ό,τι έχει να κάνει με θέμα που «πουλάει» και θα φέρει επισκεψιμότητα στα sites και τα blogs. Οι πολίτες που βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, ζώντας πρωτόγνωρες καταστάσεις, δεν μπαίνουν στη διαδικασία πολλές φορές να φιλτράρουν τις πηγές ενημέρωσής τους και δέχονται αβίαστα ό,τι πληροφορία κυκλοφορεί και διαδίδεται. Η ενημέρωση από σοβαρά μέσα που έχουν επίσημες και αξιόπιστες πηγές για τις πληροφορίες που παρέχουν είναι επίσης θέμα ατομικής ευθύνης. Ατομική ευθύνη όμως έχουν και αυτοί που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες, διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, αισχροκερδούν με οποιοδήποτε τρόπο και «πατάνε» πάνω στον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία των άλλων, για προσωπικό τους όφελος.

Τα παραπάνω φαινόμενα είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά ακόμα και σίγουρα θα προκύψουν και άλλα στην πορεία. Φαινόμενα που πρέπει να ελεγχθούν, γιατί σε περιόδους κρίσης δεν είναι δύσκολο να ξεφύγει η κατάσταση. Απαιτείται σοβαρότητα και ειλικρίνεια από όλους, ψυχραιμία και κυρίως ενσυναίσθηση και καθαρή ματιά στα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Χωρίς προσπάθειες εκλογίκευσης του παράλογου ή «παραλογοποίησης» του λογικού.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 22 Μαρτίου

Check Also

50 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 24 στις πύλες εισόδου της χώρας – Κανένας θάνατος σήμερα

50 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν …