Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πασχάλης Αποστολίδης: “Ο ανορθολογισμός δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης”

Πασχάλης Αποστολίδης: “Ο ανορθολογισμός δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης”

Για τον «ελληνικό τρόπο» που μας οδήγησε στην πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, έκανε λόγο κατά τον χαιρετισμό του στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΣΔΥ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Πασχάλης Αποστολίδης.

Αυτός ο «ελληνικός τρόπος» δεν είναι άλλος από τα αποσπασματικά μέτρα και τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.

«Ο χώρος της Υγείας αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ανορθολογισμού και διαρκών αναβολών. Την ώρα μάλιστα, που όλοι συμφωνούν πως η διασφάλιση του μέγιστου αγαθού της Υγείας αποτελεί επείγουσα εθνική προτεραιότητα και αναγκαία προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

«Η φαρμακευτική δαπάνη που έχει οριστεί στα € 2,5 δις, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, όπως και ο ίδιος ο υπουργός παραδέχεται και καταδεικνύουν πρόσφατες μελέτες. Όμως, η Πολιτική Υγείας εστιάζεται μόνο στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και όχι στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα επέτρεπε στο σύστημα υγείας την εξοικονόμηση πόρων. Η αδυναμία αυτή της Πολιτείας, υποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό με οριζόντια μέτρα, τα οποία βαρύνουν και τις φαρμακευτικές εταιρίες (€ 1δις τουλάχιστον σε υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις) και τους ασθενείς (άλλο €1δις από την αυξημένη συμμετοχή τους). Υποκαθιστούμε δηλαδή, την κοινωνική πολιτική του κράτους και αναπληρώνουμε την υποχρηματοδότηση του συστήματος. Η συνεισφορά μας -ή έμμεση φορολογία – στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί ρεκόρ, καθώς είναι τρεις (3) φορές πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο!», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΦΕΕ ο ανορθολογισμός στη διαχείριση των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης με διακύβευμα να καθυστερούν ή και να μην έρθουν καθόλου νέα φάρμακα.

«Τα νέα μέτρα, ειδικά το ενοποιημένο rebate, που σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας κατά € 140 εκατ. –χωρίς αντίστοιχη μείωση του clawback- και το τέλος εισόδου 25% στα νέα φάρμακα, δυσχεραίνουν την είσοδο νέων φαρμάκων στην Ελληνική αγορά με συνέπεια την υγειονομική υποβάθμιση, την αδυναμία κάλυψης κλινικών αναγκών και την αρνητική επίπτωση στις επενδύσεις και την απασχόληση», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα νέο που ίσως ήδη γνωρίζετε: Σύμφωνα με το κείμενο της 3ης αξιολόγησης που διέρρευσε τις προηγούμενες ημέρες στον Τύπο το clawback επεκτείνεται και για τα επόμενα τρία (3) χρόνια μετά το 2018, δηλαδή 2019-2020-2021. Και ερωτώ: που είναι η συνυπευθυνότητα, το «ταβάνι» που υπάρχει σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Μόνο η φαρμακοβιομηχανία είναι υπεύθυνη;», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τον Σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA) τόνισε ότι χρήζει διορθώσεων και σημαντικών βελτιώσεων. «Αντί να εξαλείψει τα προϋπάρχοντα κριτήρια αξιολόγησης (εξωτερικά και εσωτερικά) που είχαν τεθεί, με το παρόν σχέδιο νόμου δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια και καθυστερήσεις στην άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες.

Επιπλέον, η αρμοδιότητα για τον ΗΤΑ θα πρέπει να ανατεθεί σε κάποιον ανεξάρτητο και αυτόνομο φορέα και απαιτεί μία διεπιστημονική συνεργασία. Το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να προβλέπει ρητά τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των συλλόγων ασθενών, της ιατρικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας», κατέληξε ο κ. Αποστολίδης.

Check Also

2nd Patient Compliance Conference: Τι είπαν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

«Στο σύστημα υγείας υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη δυσκολίες και ανοιχτές πληγές, ωστόσο, είμαστε σε φάση …