Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Παπαδημητρίου: Κρίσιμες οι διαρθρωτικές αλλαγές για συνέχιση στήριξης της Δημόσιας Υγείας από τη φαρμακοβιομηχανία

Παπαδημητρίου: Κρίσιμες οι διαρθρωτικές αλλαγές για συνέχιση στήριξης της Δημόσιας Υγείας από τη φαρμακοβιομηχανία

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, διεθνών θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών της Βουλής και του κλάδου της Υγείας, πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) το ετήσιο δείπνο εργασίας της Γενικής Συνέλευσης, με θέμα «Το φάρμακο στη μεταμνημονιακή εποχή: με επίκεντρο τον Ασθενή και όραμα την Ανάπτυξη» και κεντρικό ομιλητή τον Πρέσβη Δανίας στην Ελλάδα, κύριο Klavs. A. Holm. Την εκδήλωση τίμησε, επίσης, ως ομιλητής ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κ. Νικόλαος Βέττας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναδείχθηκε ο κομβικός ρόλος και η συμβολή του φαρμακευτικού κλάδου τόσο για την αποτελεσματική λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης των ασθενών σε όλες τις αναγκαίες για εκείνους θεραπείες, όσο και για την είσοδο της οικονομίας σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και προόδου. Οι ομιλητές τόνισαν τη λιτότητα στον χώρο της Υγείας που επιδεινώνει και τις συνθήκες λειτουργίας και τις προοπτικές του κλάδου στη χώρα μας.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την υγειονομική κατάσταση στη χώρα μας, όσο και για το δημογραφικό πρόβλημα. «Η περίοδος της κρίσης άφησε έντονα σημάδια στο χώρο της υγείας. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι η δημόσια κατά κεφαλήν δαπάνη για φαρμακευτικά και άλλα υγειονομικά αναλώσιμα στην Ελλάδα ακολουθεί πτωτική πορεία και βρίσκεται πλέον κάτω όχι μόνο από το Μ.Ο. της ΕΕ, αλλά και από τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε και μια μεγάλη απειλή για τη χώρα, το δημογραφικό πρόβλημα, λέγοντας: «Η χώρα είναι σε καθοδική πληθυσμιακή πορεία, έχοντας αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων, ενώ ταυτόχρονα χάρη στο υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης, αν και μη αυξανόμενο, ο πληθυσμός άνω των 65 ετών αυξάνεται συνεχώς και εκτιμάται στο 22,6% για το 2020, όταν στην ΕΕ θα βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 20,4%. Αυτό οδηγεί σε έναν δείκτη εξάρτησης του πληθυσμού στο 53%, δηλαδή σε κάθε 2 άτομα ενεργού πληθυσμού αντιστοιχεί ένα άτομο ανενεργού πληθυσμού. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι θάνατοι από μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης και νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος (38%), και από νεοπλασίες (25%). Είναι απορίας άξιο πώς θα αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω χωρίς τη χορήγηση και φαρμακευτικών προϊόντων. Θα ενισχύσουμε, λοιπόν, τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη;»

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναφέρθηκε εκτενώς στο μεγάλο πρόβλημα των υπέρογκων επιβαρύνσεων για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως «η έλλειψη προβλεψιμότητας και σταθερότητας, οι υπέρογκες άμεσες κι έμμεσες επιβαρύνσεις, και το ανεξέλεγκτο clawback απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα των εταιρειών του κλάδου και την πρόσβαση των ασθενών σε νέες, αλλά και υπάρχουσες καταξιωμένες θεραπείες. Μόνο από υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις (clawback και rebate) ο κλάδος θα επιστρέψει για το 2018 ποσό πάνω από €1,4 δισ. (από €1,2 δισ. που επέστρεψε το 2017), ποσό 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και, παράλληλα, το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλο κλάδο της Ελληνικής Οικονομίας. Ο κλάδος αποτελεί βασικό πυλώνα χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς έχει αποδώσει στο κράτος € 5,3 δισ. για τα έτη 2012-2018! Για να επιβιώσει, όμως, και να μεγιστοποιηθεί η συμβολή του στην Οικονομία, απαιτούνται προβλεψιμότητα και άμεση υλοποίηση των νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων. Καθοριστικής, τέλος, σημασίας είναι να καθιερωθεί συνυπευθυνότητα μεταξύ του Κράτους και της Φαρμακοβιομηχανίας, σε σχέση με την κάλυψη της υπέρβασης στη φαρμακευτική δαπάνη. Εφόσον διασφαλιστούν αυτές οι προϋποθέσεις και δοθούν και αναπτυξιακά κίνητρα, που θα καταστήσουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, αυτός ο κατ’ εξοχήν αναπτυξιακός και εξωστρεφής κλάδος θα ξεδιπλώσει το τεράστιο δυναμικό του με άμεσες θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση και τις επενδύσεις».

«Όλοι μαζί θα πρέπει να βρούμε μια λύση όσον αφορά τις αυτόματες επιστροφές κι εκπτώσεις (clawback και rebates), που επιβάλλονται στις φαρμακευτικές εταιρείες κάθε χρόνο. Η Ελληνική Πολιτεία, οι φαρμακευτικές εταιρίες, καθώς και οι αρμόδιες αρχές άλλων χωρών θα πρέπει να συνεργάζονται με στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και διαδικασιών. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, στο οποίο οι Έλληνες ασθενείς να έχουν πρόσβαση στα καλύτερα φάρμακα σε προσιτές τιμές και, ταυτόχρονα, οι φαρμακευτικές εταιρείες να μπορούν να ευημερούν. Προσωπικά, θα δουλέψω πολύ σκληρά και θα κάνω ό, τι μπορώ για να συμβεί αυτό», τόνισε, με τη σειρά του, ο κ. Holm.

Για τις τάσεις και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας γενικά, αλλά και στον τομέα του φαρμάκου, έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας. Η Οικονομία βρήκε εξισορρόπηση μέσα από τρία διαδοχικά προγράμματα κυρίως μέσω της ύφεσης και ναι μεν αποφεύχθηκε, έτσι, η πλήρης κατάρρευση, η αναπτυξιακή δυναμική, όμως, είναι ασθενής, ενώ χάθηκε η ευκαιρία για βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές. Η Ελληνική Οικονομία εξακολουθεί να είναι εσωστρεφής, υπερβολικά ρυθμισμένη από το κράτος και ασθενώς διασυνδεδεμένη με τις διεθνείς οικονομικές και τεχνολογικές τάσεις. Παράλληλα και σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, ο κ. Βέττας σημείωσε ότι υπήρξαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους ασθενείς όσο και στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Κλείνοντας την παρουσίασή του, ο καθηγητής ανέφερε ότι σημαντικό μοχλό ανάπτυξης στο χώρο του φαρμάκου μπορεί να αποτελέσει η ενίσχυση των κλινικών μελετών, με άμεσο όφελος στο ΑΕΠ και την απασχόληση.

Τέλος, την Παρασκευή 29 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, στο ψήφισμα της οποίας επαναλαμβάνεται η θέση του ΣΦΕΕ ότι, εάν δεν υλοποιηθούν τώρα κάποια απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, εάν δεν τεθούν όρια στο clawback, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα είναι αδύνατο να συνεχίσουν να στηρίζουν τη Δημόσια Υγεία και την Οικονομία, και το Κράτος θα είναι αδύνατο να παρέχει μακροπρόθεσμα σωστή φροντίδα για τους Έλληνες πολίτες.

Check Also

ΠΕΦ για clawback 2019: «Είναι ώρα η Ελλάδα να πάψει να τιμωρεί την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία»

Την έντονη ανησυχία και απογοήτευση των εταιρειών-μελών εξέφρασε με επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας …