Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης για τους Εμβολιασμούς Ενηλίκων από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων

Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης για τους Εμβολιασμούς Ενηλίκων από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων

Σε μια εποχή που ο εμβολιασμός έχει μπει στο στόχαστρο, με ολέθρια αποτελέσματα για τη Δημόσια Υγεία, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), ως Εθνικής Εμβέλειας Δίκτυο Πόλεων Πιστοποιημένο Μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανέλαβε να ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τους εμβολιασμούς των ενηλίκων για τη γρίπη, την πνευμονία και τον έρπητα ζωστήρα. Η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με Δήμους από ολόκληρη την Ελλάδα και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η σωστή επιστημονική ενημέρωση για τους εμβολιασμούς ενηλίκων σε όσο το δυνατόν περισσότερους δημότες. Το ΕΔΔΥΠΠΥ φιλοδοξεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, διάστημα κρίσιμο για την έναρξη των εμβολιασμών των ενηλίκων. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα σε ενδιαφερόμενους χορηγούς, προκειμένου να υποστηρίξουν τη συνέχιση αυτής της πρωτοβουλίας για τη Δημόσια Υγεία σε περισσότερους Δήμους της χώρας.

Η έναρξη της εκστρατείας ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου, στην Αίγλη Ζαππείου.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ, Ψυχίατρος – Υγιεινολόγος, κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, ανοίγοντας την εκδήλωση, παρουσίασε τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

«Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα Εμβολιαστικά Προγράμματα τόσο για τον παιδικό, όσο και για τον ενήλικο πληθυσμό. Ο εμβολιασμός, ως πράξη ατομικής ευθύνης, έχει επιπλέον σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, όπως η ανοσία της κοινότητας και η προστασία συγκεκριμένων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Επίσης, η μείωση της επίπτωσης της νόσου που επιτυγχάνεται είναι μεγαλύτερη, καθώς ο εμβολιασμός μειώνει την εξάπλωση των μολυσματικών παραγόντων. Απαιτείται δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Συστήματος Υγείας (Δημόσιες Αρχές, Ιατρική Κοινότητα, Βιομηχανία) για την ολοκληρωμένη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού, αλλά και για τις θανατηφόρες συνέπειες από την απόρριψή του. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς σήμερα συμβάλλουμε με τη διενέργεια της συγκεκριμένης εκστρατείας, σε συνεργασία με Δήμους-μέλη μας από όλη τη χώρα, για τη σωστή ενημέρωση των εμβολιασμών των ενηλίκων για τη γρίπη, την πνευμονία και τον έρπητα ζωστήρα», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης.

Ο κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, MD. PhD,  Διευθυντής Παθολογικής και Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, υπογράμμισε το γεγονός ότι η χώρα μας υπολείπεται του καθορισμένου στόχου των Διεθνών Οργανισμών Υγείας, όσο και των Ειδικών Επιστημονικών Εταιρειών, αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ενώ παρουσίασε αναλυτικά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες αν δεν προβούν έγκαιρα ή και καθόλου σε εμβολιασμό για μερικές από τις συνηθέστερες νόσους που αντιμετωπίζουν οι ηλικιακές αυτές ομάδες και για τις οποίες υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια, όπως η γρίπη, η πνευμονία και ο έρπητας ζωστήρας.

Η εκστρατεία

Η εκστρατεία ενημέρωσης αφορά 19 Δήμους της Ελλάδας, με 11 από αυτούς να βρίσκονται στην Αττική (Αγ. Ανάργυροι, Άλιμος, Ηλιούπολη, Ηράκλειο, Ίλιον, Καλλιθέα, Κορυδαλλός, Μαρούσι, Π. Φάληρο, Περιστέρι, Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα) και 8 σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη (Αμπελόκηποι – Μενεμένη και Κορδελιό – Εύοσμος) και στην Περιφέρεια (Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα, Ιωάννινα, Γρεβενά και Κοζάνη).

Οι ενημερωτικές ημερίδες θα αφορούν τις 3 βασικές ασθένειες των ενηλίκων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και θα πραγματοποιηθούν στα κεντρικά ΚΑΠΗ των Δήμων, ενώ η πρόσκληση του κοινού θα γίνει μέσα από τις Δημοτικές δομές, με την αποστολή ηλεκτρονικών προσκλήσεων, την ανάρτηση αφισών σε επιλεγμένα σημεία κ.λπ. Ομιλητές θα είναι έγκριτοι ιατροί-λοιμωξιολόγοι, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Check Also

Αδύνατη η 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Καπανδριτίου λόγω υποστελέχωσης, καταγγέλλει ο ΙΣΑ

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας την άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας …