Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης: «Η πλάτη σας σε δράση»!

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης: «Η πλάτη σας σε δράση»!

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από διαταραχές της σπονδυλικής στήλης – πόνο στην πλάτη, πόνο στον αυχένα, σκολίωση, παθήσεις μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ο νωτιαίος πόνος και η αναπηρία μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στη γενική υγεία ενός ατόμου, μερικές φορές εμποδίζοντάς το να εργάζεται ή και να κάνει απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κακή στάση και η αδράνεια συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη των διαταραχών της σπονδυλικής στήλης· είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένας στους τέσσερις ενήλικες δεν είναι αρκετά δραστήριος, κάτι που αφορά και πάνω από το 80% των εφήβων.

Κάθε χρόνο, στις 16 Οκτωβρίου, άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης, με σκοπό να αυξήσουν την κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διαταραχές της σπονδυλικής στήλης, ως μέρος της Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και την Κοινή Δεκαετία.

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας (World Confederation for Physical Therapy – WCPT) υποστηρίζει τις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), στηρίζοντας αυτές τις δράσεις και ενημερώνοντας τους πολίτες για τα οφέλη της κίνησης και της πρόληψης. Φέτος, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Σπονδυλικής Στήλης (WSD) είναι «Η πλάτη σας σε δράση».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών στοχεύει στην επισήμανση της σημασίας της σωματικής δραστηριότητας και της βελτίωσης της στάσης του σώματος, ως μέρος της καλής υγείας του νωτιαίου μυελού και της πρόληψης των τραυματισμών.

Η υγεία της σπονδυλικής στήλης είναι δύσκολο έργο και απαιτεί τη συνεργασία πολλών επαγγελματιών Υγείας προκειμένου να επιτευχθεί. Η κυριότερη ειδικότητα που ασχολείται με τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης είναι ο φυσικοθεραπευτής, ο οποίος φροντίζει τόσο για την αποκατάσταση, όσο και για την πρόληψη των παθήσεων.

Check Also

Δωρεά ιντερφερόνης βήτα-1α από τη Merck στον ΠΟΥ για μελέτη πιθανής θεραπείας για τον COVID-19

Ως εταιρεία αφοσιωμένη στην ανθρώπινη πρόοδο και στη διαρκή βελτίωση της ζωής των ασθενών, η …