Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο ΠΙΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν μέσω πανδημίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο ΠΙΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν μέσω πανδημίας

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε που το ενδιαφέρον των συστημάτων Υγείας μονοπωλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 και η νόσος COVID-19. Κι ενώ είναι φυσιολογικό να δίνουν την μάχη κατά της ασύμμετρης αυτής απειλής, αρκετές είναι οι ενδείξεις ότι παραμελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως που είναι τα διάφορα είδη καρκίνου.

Παρά την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί την τελευταία 20ετία με τους βιολογικούς παράγοντες και τις εξατομικευμένες θεραπείες, τα υπερσύγχρονα μηχανήματα διάγνωσης και τα ρομποτικά συστήματα λεπτομερούς καθοδήγησης σε χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες, τα διάφορα είδη καρκίνου συνεχίζουν να «σκοτώνουν» ετησίως στον κόσμο περί τα 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Την ίδια ώρα, τα νέα περιστατικά στην Ελλάδα είναι ετησίως παραπάνω από 60.000, ενώ γύρω στους 30.000 συμπολίτες μας χάνουν τη μάχη.

Τα νούμερα παίρνουν νέα διάσταση εν καιρώ πανδημίας…

Με άυλη παραπομπή και άυλη συνταγογράφηση δεν είναι δυνατόν να προληφθούν «ύπουλες» μορφές της νόσου, τις οποίες μπορεί να εντοπίσει μόνο το έμπειρο ιατρικό μάτι και να αποκαλύψει η συζήτηση γιατρού- ασθενούς, με λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες φοβούνται να πλησιάσουν ιατρεία και νοσοκομεία, αν δεν νιώθουν να έχουν σοβαρό πρόβλημα. Και είναι βέβαιο ότι, το επόμενο διάστημα, έρευνες θα καταγράψουν αύξηση των περιστατικών που φτάνουν σε προχωρημένο στάδιο στο γιατρό.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει στους πολίτες να μην αμελούν τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία και PAP test για τις γυναίκες, PSA για τους άνδρες), αλλά και την κολονοσκόπηση μετά τα 55, την εξέταση κάθε νέου δερματικού ευρήματος, τη διερεύνηση κάθε νέου συμπτώματος ή πόνου από ειδικό γιατρό.

Επιπλέον, ο ΠΙΣ συστήνει να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες από το σύστημα Υγείας, ώστε κανείς (έστω και ύποπτος για κακοήθεια) να μην περιμένει επί εβδομάδες πριν μπει στο χειρουργείο, εξαιτίας της πανδημίας. Η Πολιτεία φρόντισε το προηγούμενο διάστημα, ώστε τα απολύτως αναγκαία χειρουργεία να διεξάγονται άμεσα. Αλλά υπάρχουν και χειρουργεία εν πολλοίς διερευνητικά ή όχι τόσο έκτακτα που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής, διότι μπορεί να αποκαλύψουν σοβαρά προβλήματα.

Check Also

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον …