Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Πέριξ της Υγείας…

Πέριξ της Υγείας…

Όταν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και τόσο ευοίωνες ή όταν πλησιάζει η ώρα της κρίσης, είθισται οι πολιτικοί να ξεκινούν… τουρνέ στις εκλογικές τους περιφέρειες ή σε χώρους που σχετίζονται άμεσα με την ειδικότητα και τον ρόλο τους στο εκάστοτε κόμμα.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην προσπάθειά του, καταρχάς να εντοπίσει και μετά να αναδείξει το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας, αύξησε το τελευταίο χρονικό διάστημα τις επισκέψεις του σε νοσοκομεία και κέντρα Υγείας. Μόνο που κινείται, κατά κύριο λόγο, γύρω γύρω γύρω από το πρόβλημα και όχι στην καρδιά του.

Ο υπουργός προτιμά να επισκέπτεται επαρχιακές πόλεις, όπου κι εκεί σαφώς υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Έτσι, θα επισκεφτεί την Ξάνθη, την Κομοτηνή, τη Θράκη, το Ρέθυμνο κ.ά. και θα μιλήσει με μεγαλύτερη ευκολία για τις αλλαγές που γίνονται ή έχουν δρομολογηθεί για την «ανακαίνιση» του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Κορωπίου και ανακοίνωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια υπερδιπλασιάστηκε το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει τα Κέντρα Υγείας της Νοτιοανατολικής Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, το 2015 στα Κέντρα Υγείας Καλυβίων, Καπανδριτίου, Σπάτων, Ραφήνας, Λαυρίου, Μαρκόπουλου, Νέας Μάκρης και Κορωπίου υπηρετούσαν 95 γιατροί, ενώ φέτος έχουν φτάσει τους 217 (λόγω προσλήψεων, κυρίως επικουρικών). Σημείωσε, επίσης, ότι, ενώ το 2015 η κίνηση στα παραπάνω Κέντρα Υγείας κυμάνθηκε στις 355.000 επισκέψεις, οι αντίστοιχες επισκέψεις το 2017 έφτασαν τις 460.000.

Δεν παραγνωρίζει κανείς τη σημασία των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το πόσο πολύ θα ανακουφίσουν το σύστημα όταν τεθούν σε πλήρη λειτουργία. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια, τόσο για να μπορέσουν να στελεχωθούν επαρκώς, όσο και για να καθιερωθούν στη συνείδηση των πολιτών ως η ενδεδειγμένη λύση για την άμεση αντιμετώπιση των όχι τόσο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Μέχρι τότε, όλοι καταφεύγουν στο… νοσοκομείο της γειτονιάς και εκεί συσσωρεύονται όλα τα προβλήματα. Δεν θυμάμαι πότε και εάν επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας το Τζάνειο, τον Ευαγγελισμό, το Αττικόν, το Ασκληπιείο Βούλας. Και δεν εννοώ, βέβαια, για να παραστεί απλά στα εγκαίνια μίας νέας μονάδας και τα συναφή. Αλλά για να δει ή καλύτερα για να θυμηθεί αυτά που γνωρίζει πολύ καλά εδώ και πολλά χρόνια: τα ετοιμόρροπα κτίρια, το εξαντλημένο προσωπικό, τις ουρές και τις λίστες αναμονής, τα ράντζα στους διαδρόμους, την αγωνία και την απόγνωση ασθενών και προσωπικού.

Θα φτάσουμε στο σημείο να διοργανώνουμε εκδηλώσεις επειδή κάποιο Κέντρο Υγείας παρέλαβε νέες γάζες. Δεν είναι αυτό, ούτε έργο για να το προβάλεις, ούτε στόχος. Σημασία έχει να δεις το πρόβλημα κατάματα, στην πηγή του, και να το αντιμετωπίσεις με όλες σου τις δυνάμεις. Χωρίς βέβαια να παραμελείς την επαρχία ή τις περιφερειακές δομές υγείας. Πρέπει να τα δώσουμε όλα, για όλους…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου

Check Also

Κι ΕΣΥ στο κόκκινο..

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, …