Αρχική / Επικαιρότητα / Πάνω από 64.000 έλεγχοι χτες – «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν», λέει ο Πρωθυπουργός

Πάνω από 64.000 έλεγχοι χτες – «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν», λέει ο Πρωθυπουργός

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν τη Τετάρτη, 11 Noεμβρίου, συνολικά 64.462 ελέγχους και κατέγραψαν 2.062 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Η Ελληνική Αστυνομία ήταν το σώμα που επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (63.559). Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 264.450€.

Κυριότερες παραβάσεις:

  1. Μη χρήση μάσκας
  2. Μη αποστολή sms
  3. Μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης

Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στην τήρηση των μέτρων κατά τη μετακίνηση πεζών και οχημάτων (σταθμοί διοδίων, ΜΜΜ, πλοία, ΕΙΧ και ΕΔΧ), καθώς και στην τήρηση των κανόνων λειτουργίας των καταστημάτων που παραμένουν ανοικτά.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Επιβλήθηκαν:

  • σε δύο (2) καταστηματάρχες, πρόστιμο συνολικού ύψους 10.000€ για τη λειτουργία των καταστημάτων τους ενώ είναι σε αναστολή,
  • πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000€ σε δύο (2) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, επειδή δεν πληρούσαν τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του COVID-19,
  • πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000€ για την οργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων σε ιδιωτικό χώρο στην Περιφέρεια Κρήτης.

Τετραψήφιο 1520

Το 1520 δέχτηκε συνολικά έξι χιλιάδες οχτακόσιες δεκαέξι (6.816) κλήσεις που αφορούσαν:

α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα,

β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Σε συνέχεια πρωινής τηλεδιάσκεψης για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και του ποσοστού συμμόρφωσης με τα μέτρα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επικαιροποίησαν το πλάνο της επιχειρησιακής τους δράσης, με επίκεντρο την προστασία της υγείας των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Μιλώντας στη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει την Ολομέλεια για την πορεία της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση. Διότι εκτός από την εφαρμογή, τα μέτρα χρειάζονται και προσαρμογή. Άλλα ισχύουν σε αναταραχή, άλλα σε τρικυμία, άλλα σε τσουνάμι. Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι, οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά σχέδια, αλλά προδόθηκαν από συμπεριφορά κάποιων… Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού. Το λέμε, για να εξηγήσουμε στην κοινωνία ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλους. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τον στόχο της λήψης των αυστηρότερων μέτρων των τελευταίων ημερών: «Πρώτος σταθμός μας θα είναι οι γιορτές. Αν πετύχουμε, θα τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες… Ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη, αγχωμένη, αγανακτισμένη. Η διαπίστωση που κάνουμε είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα, ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα βασικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα εκπέμπεται από πολιτικές δυνάμεις να είναι ενιαίο, ομοιόμορφο και να μην αμφισβητείται».

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν. Θα παρακαλούσα να τα στηρίξουν όλοι», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Check Also

Η συνομιλία σε κλειστό χώρο με φορέα του κορονοϊού είναι εξίσου επικίνδυνη με το βήξιμο

Η συνομιλία με κάποιον που έχει κορονοϊό μέσα σε κλειστό χώρο, ιδίως όταν αυτός δεν …